CEWE app CEWE FOTOBOK, fotopresenter och mer

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar

Kontakta kundservice:
08-525 031 90
ABC-bok

ABC-bok

Gör en ABC-bok till barnen, med olika bilder för varje bokstav i alfabetet. Använd en designmall eller gör fotoboken med din helt egen design.

 • Ta fina bilder av saker och människor i vardagen
 • Lägg in dem i en CEWE FOTOBOK
 • Ge det blivande skolbarnet en lärorik och personlig present

Få tips och inspiration till din ABC-fotobok - börja designa den redan idag.

699,00 kr *

Hur vill du beställa?

Produktinformation

Format

Omslag:

 • Hårt omslag
 • Mjukt omslag
 • Häfte
 • Skinn
 • Canvas

Papperskvalitet:

 • Digitaltryck standard, standard (100% återvunnet papper), blankt eller matt
 • Fotopapper blankt, halvmatt eller premiummatt

Gör din egen ABC-bok med personliga foton

En fotobok med alfabetet och en personlig bild för varje bokstav gör att det blir roligt för ditt barn att lära sig alla bokstäver. Gör en snygg och färgstark ABC-bok till dina barn med dina egna bilder, och njut av att berätta om alfabetets alla bokstäver.

Har du skolbarn som ska lära sig läsa? Kanske har ni börjat lite smått med att lära att känna igen bokstäver, eller kanske är det snart dags för det.

Många barn tycker att det är roligt att lära sig läsa och njuter av att en helt ny värld öppnar sig för dem. Andra tycker inte att det är lika spännande och vill hellre ut och leka. Men lära sig läsa ska man ju. Och oavsett om dina barn tillhör den förra eller senare kategorin kommer de att tycka att det är extra roligt med en hemmagjord ABC-bok med bilder som ni tagit själva eller med bilder av välkända saker och aktiviteter från deras vardag.

Så här gör du en fotobok som ABC-bok till barnen

En fotobok med alfabetet är både rolig att göra och att använda. Se här hur du kan designa din egen ABC-bok:

 • Du ska använda en bild för varje bokstav i alfabetet, alltså 29 bilder (ja, en för W också).

 • Gör en sida per bokstav eller eventuellt två bokstäver per sida. Men inte mer än två, då blir det för mycket och inte så överskådligt för barnet att titta på.

 • Nu kommer du till det roliga – att hitta ord till alla bokstäver. Använd gärna några ord som barnet känner igen från sin vardag. Under M och F är det såklart nära till hands att använda Mor och Far, under E kan du skriva Emma om din dotter heter Emma och så vidare.

Genom att använda bilder av saker och ting som barnet känner igen från sin vardag och kan relatera till, kommer han eller hon att lära sig bokstäverna snabbare. Dessutom blir det mycket roligare!

Ge bort ABC-boken i present eller gör den komplett med

Fotoboken som ABC-bok är en utmärkt födelsedagspresent eller personlig julklapp till barnet, men ni kan även göra den tillsammans. Om ni väljer att göra den tillsammans kan barnet vara med och bestämma vilka bilder som ska vara med för de olika bokstäverna, och även i det ligger en del lärande. Läs mer längre ner där vi skapat en lista över bilder som exempelvis skulle kunna vara med.

Vi har även många andra spännande fotopresenter till barn. Vad sägs om ett fotopussel, färgpennor eller en snygg emaljmugg med egna bilder på?

Gör din ABC-bok som Halfdan Rasmussen: Gör bokstavsrim

Alla barn tycker att bokstavsrim är roligt. Särskilt om de själva varit med och hittat på rimmet. Bokstavsrim passar även det perfekt i en ABC-bok som ju handlar om att lära känna de olika bokstäverna. Rim hjälper till att utveckla barnets språk på ett lekfullt sätt, så att det blir roligt att upptäcka de olika bokstäverna och matchande ord.

Ett bokstavsrim är inte så svårt att hitta på, det betyder bara att flera ord efter varandra börjar med samma bokstav eller ljud. Som till exempel i Halfdan Rasmussens rim och ramsor: Börjes byxor brände … eller vår egen Citroner smakar surt.

Hitta själv på skojiga rim och ramsor där orden har samma begynnelsebokstav. Ha en rolig stund med ditt barn där ni hittar på skojiga ord som ni kan använda till alla bokstäverna. Det är inte säkert att ett barn kan sitta stilla så länge och hitta på ramsor till alla bokstäverna, men ni kan kanske välja ut några som han eller hon varit med och gjort och så tar du hand om resten.

Kom också ihåg att med vårt fotoprogram, som du använder för att göra fotoboken, skapar du ett användarkonto och loggar in. Då kan du spara din ABC-bok och arbeta med den vid flera tillfällen när inspirationen faller på.

Förslag på bokstavsrim

Här är exempel på bokstavsrim du kan använda i din ABC-bok:

A: Alices apa

B: Barnen bakade bullar, bagaren bakade bara bröd

C: Citroner smakar surt, säger Siri

D: Daniel drömmer

E: Ellas enda elefant

F: Filip får fem frimärken

G: Gabriels gula galonbyxor

H: Hugo håller hunden. ”Heja”, hojtar Harry.

I: Iris ivriga igelkott

J: Julia joggar

K: Katten Klara kan klättra

L: Liam leker länge

M: Mamma matar Maja

N: Noah nickar, Nora niger

O: Ormen Olle orkar osten

P: Pingvingen Pingu pekar på Penny

Q: Kan du hitta på ord med Q?

R: Ronja rensar röda rosor

S: Saft smakar sött, säger Saga

T: Tilde tar tåget

U: Ugglan Uno

V: Vera vaktar valpen

W: William valde våfflor. Vad väljer Wilma?

X: Ord med X: sax, tax, läxa, pjäxa, axel ...

Y: Ylvas ytterkläder

Z: Zoo

Å: Åsa åker åklapp

Ä: Älvan Ängla är ärlig

Ö: Östen övar

Ja, det finns något för alla smaker och en blandning av både korta och långa, svåra och enkla rim som ger lite inspiration. Om ditt barn fortfarande är för ungt för att lära sig alfabetet med en ABC-bok, ta en titt på vår babybok CEWE FOTOBOK Kids, som är en söt liten fotobok för de minsta.

Fortsätt själv, det är skojigt att hitta på ramsor, och kanske är du bättre på att hitta på små texter till din hemmagjorda ABC-bok än vi!

Vilka bilder och ord kan du använda i din ABC-bok?

Om det är så att du inte har de bilder du vill använda i ABC-boken, går du bara ut och tar några.

När du hittat de ting eller personer som ska vara med på bilder i boken, ta en titt bland bilderna på din telefon för att se om där gömmer sig några bra bilder. Eller kanske behöver du gå ut på expedition och leta upp några bra motiv.

Har ditt barn ett särskilt intresse? Då kan du göra ABC-boken som en temabok med bilder på det intresset. Annars handlar det bara om att släppa fantasin lös och hitta skojiga ord och bilder. Gå på upptäcktsfärd i hemmet och trädgården, eller ta en cykeltur i helgen eller i eftermiddag och ta några fina bilder på saker och personer som barnet ofta ser i sin vardag.

Du kanske har några fina semesterbilder från senaste semestern, eller söta babybilder som du kan använda.

Beroende på hur långt i inlärningsprocessen barnet har hunnit kan du använda långa eller korta ord i din ABC-bok. Lycka till!