
Dop
Sju tips för dop och namngivningsfest
När ett nytt barn kommer till världen är det dags att fira. Ett självklart sätt att göra detta på är att anordna en dop- eller namngivningsfest. För många handlar det om traditionen och den kyrkliga ritualen, medan andra vill markera att barnet har fått ett namn och välkomna det in i familjen. Här får du våra bästa tips och inspiration för att göra dopet eller namngivningsfesten till en riktigt fin dag.
Inbjudningar till festen
Dekoration för din fest

Placeringskort med bilder
Få varje gäst att känna sig extra välkommen på dopet med personliga placeringskort med bilder på. Våra placeringskort kan utformas med olika bilder på varje kort, eller med samma bild på alla kort. Om du vill ha en annorlunda look på festbordet kan du även använda Retro Prints eller fotoklistermärken som placeringskort.

En kreativ meny
På våra menyer kan du både visa upp dagens meny och även fylla de övriga tre sidorna på ett kreativt sätt. Du kan exempelvis ta med dagens program, några fina bilder och komplettera din design med snygga cliparts för att skapa en personlig stil.

Fotoklistermärken som dekoration
Fotoklistermärken är perfekta som festdekorationer. Du kan fästa dem på gästernas glas, på servetterna eller på goodiebags. Våra fotoklistermärken kan utformas precis som du vill. Med en bild, med text och med cliparts. Välj mellan rektangulära, kvadratiska eller runda.

En gästbok med bilder
En gästbok fylld med söta hälsningar från festens gäster är en fin present att ge ditt barn på sin resa genom livet. Med din egen bild och text på framsidan av en anteckningsbok är den ett självklart val som gästbok. Eller vad sägs om en CEWE FOTOBOK med papperstypen digitaltryck matt, som är lätt att skriva på? Då kan du designa gästboken med både bilder och text.
Inspiration för dekoration
Tre tips efter festen
Vanliga frågor om dop och namngivning
De flesta föräldrar väljer att hålla dop eller namngivningsfest under barnets första tre månader, eftersom barnet måste namnges innan det är tre månader gammalt, men man kan givetvis hålla dopet även senare.
På dopet är det ofta barnets gudmor eller gudfar som bär barnet till kyrkan och bekräftar att de kommer att hjälpa till att uppfostra barnet i den kristna tron. Det är en stor ära att få ta på sig denna roll.
Innan det är dags för dop behöver man bestämma sig för vad barnet ska heta, och sedan är det dags att börja planera hur festen ska bli. När och var festen ska hållas, vilka som ska bjudas in och vad gästerna ska serveras.
Om du har en dopklänning som har gått i arv, så tänk på när i tiden den kommer att passa bäst. Många väljer att låta döpa sitt barn inom de första tre månaderna, så att barnet får sitt officiella namn i samband med dopet. Kom även ihåg att boka kyrkan i god tid.
Hur många dopinbjudningar ska beställas? Tänk på att alla gäster inte behöver en egen inbjudan, utan räkna med en per hushåll. Våra inbjudningar och kort beställs i 10-pack och levereras med kuvert. Korten finns i flera olika storlekar och det är möjligt att designa korten på alla sidor, upp till fyra stycken.
Ska du ha festen hemma på ett informellt sätt, eller i en lokal där du kanske även anlitar någon att servera maten så att festen blir lite lättare att planera. Om festen hålls under sommarmånaderna är det också möjligt att hålla festligheterna utomhus.
Du kan anordna en namngivningsfest precis som om du skulle ha en dopfest, men utan att gå till kyrkan först. En namngivningsfest kan vara vacker, formell eller avslappnad - så att den passar din familj. Du kan göra den extra speciell med personliga dekorationer med egna bilder, samt namngivningsinbjudningar, placeringskort och tackkort med en bild på ditt barn.
Alla barn måste få ett officiellt namn innan de är tre månader gamla, vilket görs genom att fylla i en blankett till Skatteverket.
Att bli gudmor eller gudfar är ett stort förtroende. Föräldrarna vill att du ska vara en viktig del av barnets liv. Därför kanske du lägger ner mycket tid på att fundera över vad du ska ge i doppresent.
Här är tre presenttips till dopbarnet:
- Skapa en CEWE FOTOBOK med bilder på dig och ditt gudbarn. Du kan även ta med bilder på bara barnet, och på barnet tillsammans med sin familj. Det blir en bok som ni kan bläddra i tillsammans när barnet växer upp - och ni kan ha mysiga samtal om hur barnet var som bebis. En fotobok med bebisbilder är en gåva som kommer att vara livet ut.
- Du kan också göra en CEWE FOTOBOK Kids med 22 sidor. Den har tjocka sidor med rundade hörn och är tillverkad med spiralrygg så att barnet enkelt kan vända blad. Du kan fylla boken med bilder på barnet och dig tillsammans, och på barnets familj.
- Om du vill ge bort en present som kan användas direkt är ett gosedjur med en bild på sin T-shirt ett bra val. Välj mellan en nalle, hare eller älg med egen bild på, som kommer att blir barnets bästa goskompis.
För barn födda i Sverige gäller att de måste namnges inom tre månader efter födseln. Men du kan givetvis hålla dopet eller namngivningsceremonin när det passar dig och din familj. Så om lokalen du vill boka inte är ledig förrän senare och du vill undvika att det krockar med exempelvis julfirande eller semestrar, kan du enkelt hålla dopceremonin när barnet är nio månader gammalt eller ett och ett halvt år för den delen. Traditionellt sett hålls dopet när barnet är cirka tre månader gammalt, vilket även passar bra för en namngivningsfest.
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Kära ...
Grattis till ditt fina namn. Vi önskar dig all lycka i framtiden och är glada över att få vara med och fira dig idag.
Med kärlek och bästa önskningar
...
På kortet för namngivningsfesten gratulerar du barnet och önskar det all lycka i framtiden. En namngivningsfest är i hög grad ett firande av livets början, som du som gäst hjälper till att fira. Även om det inte är ett traditionellt dop kan du säkert hitta inspiration till ditt kort på vår sida om dopkort och få tips om hur du kan skriva ut ett personligt kort med egen bild, på fotopapper.