Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Den ultimata guiden till bättre selfies

Hur lyckas kändisar och influencers alltid ta fina selfies gång på gång när bilderna vi andra tar inte alltid är helt optimala? Tro det eller ej, det finns några små knep som alla erfarna selfiedrottningar och -kungar har i rockärmen. I den här artikeln delar vi några av hemligheterna med att ta perfekta selfies.

Starten på den fotografiska selfien som koncept, var 1839 när amatörkemisten och fotoentusiasten Robert Cornelius fotograferade sig själv i familjens lampaffär, där han ställde upp kameran och sprang in i bilden. Fram till idag har selfiefotograferingens möjligheter utvecklats enormt. Nu har nästan alla tillgång till en kamera, och det är enkelt att dokumentera livets alla skeenden. Här är 15 tips på hur dina selfies kan gå från helt ok till helt fantastiska.

Vad betyder selfie? En selfie är en bild du har tagit av dig själv, ofta tagen med en mobiltelefon eller webbkamera och som gärna delas på sociala medier. Förr i tiden tog man ofta selfies i spegeln eller med en självutlösare. En selfie kan vara både planerad eller en ögonblicksbild, och tas nog oftast genom att hålla telefonen på en armlängds avstånd. Man kan gärna vara flera personer med på samma bild. Så länge en av personerna på bilden tar den definieras den fortfarande som en selfie.

1. Titta in i kameran

Det kanske allra viktigaste när man tar en selfie är att titta in i kameran. Visst finns det många fina exempel på bra selfies där man inte tittar in i kameran, men även i den digitala tidsåldern letar vi fortfarande efter en mänsklig koppling i människors ögon, vilket skapar en relation mellan oss och motivet på bilden. Så om du bara ska få ett tips härifrån, kom ihåg att titta in i kameran.

Oavsett om du provar tekniken att förföra kameran med ögonen eller funderar en stund precis innan du börjar skratta, så kan du testa att försöka mjuka upp blicken och att visa varma känslor i ditt uttryck. En bra selfie skapar kontakt mellan dig och den som möter din blick.

Behöver du fler tips för att ta fantastiska bilder? Se alla våra fototips.

2. Vrid på något

En vinkel uppifrån och ner kan ge en mycket mer smickrande vinkel än att ta bilden rakt framifrån. Ansiktet ser smalare och naturligare ut och ögonen framhävs mer eftersom de kommer närmare kameran. Kameran i våra mobiler är ofta vidvinlig för att lätt få med mycket i bilden, men det kan förvränga anletsdrag. Det gör att det som finns i mitten av din lins förstoras, vilket resulterar i att din näsa blir lite förvriden och kommer att se större ut. Saker i kanterna av bilden kan också dras ut och se större ut än vad de verkligen är.

Vinkeln som du håller kameran i är viktig. Se till att armen inte syns. Det löser man enkelt genom att föra armen något åt ​​sidan. Du kan också testa att använda en selfiepinne. Du kan även testa ett lägre perspektiv, för att få lite annorlunda och coola selfies. Lek med perspektiv och se hur du blir bäst! Kom ihåg att de flesta kameror har en närgräns, även en mobilkamera. Om du går närmare än närgränsen blir bilden suddig och förvrängd.

3. Smickrande ljus

Ett enkelt trix för att fixa nästan alla bilder - inte bara selfies, är tillräckligt med ljus! Vi går inte in på det tekniska i detta, men har du för lite ljus kan bilderna bli suddiga och korniga och bilden ofta inte räddas i redigeringen efteråt, hur mycket du än försöker.

Bättre fotoljus. Visste du att det är bättre fotoljus en mulen dag än en solig dag? Detta beror på att ljuset blir mjukare och de hårda skuggorna försvinner.

Den bästa tiden på dagen att ta bilder utomhus är direkt efter soluppgången och strax före solnedgången under den så kallade gyllene timmen. Tar du bilder mitt på dagen får du lätt hårda skuggor under ögonen och under hakan. Vid dessa tillfällen är det smart att leta upp platser i skugga att fotografera i för att undvika hård kontrast mellan ljus och skuggor. Du får även bra selfieljus genom att stå nära ett fönster och vända ansiktet mot ljuset, eventuellt i vinkel. Undvik att stå med ryggen mot solen, då blir du lätt en mörk siluett. Det må vara stilrent, men det är sällan det resultatet vi vill ha när vi ska ta en bra selfie. Ett vitt lakan eller liknande en bit under hakan (men utanför bilden) kan också minska skuggorna lite.

Se hur du tar spännande självporträtt.

4. Naturligt leende

En kommentar många professionella porträttfotografer fått någon gång från sina kunder är "Jag är inte fotogenisk." Men man kan alltid hitta vinklar, poser och ansiktsuttryck som är smickrande. Du måste bara kunna knepen. Det är alltid bra att försöka le normalt och vara dig själv. Det är så folk känner dig bäst, så det kommer också att vara dessa bilder som kommer att gillas bäst.

Öva genom att ta en hel massa selfies och öva tills du hittar ditt mest naturliga, fotogeniska leende. Försök att röra på läpparna på olika sätt, öppna munnen lite och andas in, lyft försiktigt i mungiporna, le med tänderna eller med munnen igen. Vad känns mest som dig, och vad kan du återskapa utan att se dig själv i spegeln? Du kan också tänka på något roligt eller roligt eller skratta högt. Då slappnar musklerna av och det naturliga leendet kommer fram.

Blinkar du ofta med starkt ljus framför dina ögon? Blunda och räkna till tre. I mitten mellan två och tre öppnar du ögonen och trycker på knappen. Kom ihåg att hålla ditt leende igång hela tiden medan dina ögon är stängda. De bästa uttrycken är de där man inte har ögon som ansträngts alldeles för länge.

Ordet 'selfie'. Visste du att ordet 'selfie' hittades på första gången i skrift 2002 när australiensaren Nathan Hope föll och slog sig på en väns 21-årsdag. Han la upp en bild med kommentaren "sorry about the focus, it was a selfie". Det togs med i Oxford Dictionary 2013 och 'selfie' blev Årets ord 2014. Den 21 juni är det World Selfie Day.

5. Vilken är din bästa sida?

De flesta har en sida av ansiktet de föredrar, den så kallade "favoritsidan" av ansiktet. Vilken sida är din favorit? När du har hittat den sida du gillar bäst, försök att ta dina selfies från den vinkeln. Då ökar chansen att du kommer att tycka om resultatet. Ofta är det också smart att räta ut ryggen och vända överkroppen något i vinkel för en mer smickrande vinkel på axlarna.

Tips: Genom att trycka hakan lite framåt och pressa tungan uppåt i gomen får du bort dubbelhakan lite. Det känns konstigt, men kommer att se bra ut på en selfie.

6. Var uppmärksam på bakgrunden

Din bakgrund bör vara neutral och intressant, men samtidigt inte ta all uppmärksamhet ifrån dig på bilden. Placera dig själv i bilden och fundera över linjerna. Ett klassiskt misstag är att träd sticker upp ur huvudet eller att du får någon annan 'utväxt' som inte tillhör kroppen. Färgglada bakgrunder kommer att påverka bilden och kanske även färgerna i ditt ansikte. Ögat riktas alltid mot stora objekt i bilden, såväl som ljusa punkter, så ta hänsyn till det när du komponerar din selfie.

Framkalla dina porträttbilder på CEWE.

7. Var självsäker

Låt din inre kung eller drottning skina. Du är bra och du är värd att ha en bild som visar det! Precis innan du tar selfien, försök att säga "ja" eller "yes" i ditt huvud, och passa på att tänka på något roligt minne. Då kan du locka fram ditt självförtroende. Det är alltid en fin idé att boosta ditt ego lite innan du tar bilder. Försök att ge dig själv komplimanger i spegeln och stå stadigt med båda benen i golvet, eller spela musik som får dig på glatt humör. Du märker snabbt vad som fungerar för dig. Du är unik och underbar som du är!

Få din bästa selfie på ett nytt mobilskal.

8. Testa porträttläget i din mobil

Porträttläge är en kamerainställning på din telefon som fokuserar på personen på bilden och gör bakgrunden suddig. Detta ger porträtten ett professionellt utseende. Testa även de olika lägena som naturligt ljus, studioljus eller helljus som du hittar längst ner på telefonen i porträttläge med iPhone.

Få tips för att ta bättre mobilbilder här.

9. Blixt eller inte?

Har du aktiverat blixten på din kamera? Ibland kan det hjälpa din selfie att bli bättre, speciellt i motljus, eller om du är någonstans där det är väldigt mörkt, eller där det är starkt solsken med hårda kontraster. I de flesta andra fall gör blixten mer skada än nytta.

Tips: Behöver du använda blixt? Kamerablixtfunktionen i Snapchat ger mjukare ljus än kameraappen i telefonen.

10. Använd tillbehör som gör jobbet lättare t.ex. en selfiepinne

En av de största utmaningarna med selfies är att du kan få suddiga bilder om du inte håller kameran stadigt nog. Då hjälper det med några smarta tillbehör som kan hjälpa dig att ta bilden.

En selfiepinne kan hjälpa dig att få skarpare bilder och att undvika att fotografera för nära. Du kanske tänker att en selfiepinne är sååååå 2014, men det finns en bra anledning till att de blev väldigt populära, och det är att de fungerar utmärkt för ändamålet – att ta en riktigt bra selfie.

Du kan också ta bilder med volymknapparna på sidan av telefonen eller använda dina hörlurar som fjärrkontroll genom att trycka på volymknappen på sladden. Du kan även ta selfies via självutlösaren i kameran och få en automatisk nedräkning.

Om du ändå tycker att bilderna blir suddiga, försök att vända på kameran. Man har inte alltid lika bra kontroll, men huvudkameran har oftast bättre upplösning än selfiekameran. Om du kämpar för att rikta kameran rätt kan du träna på att stå framför en spegel när du tar bilden. Då kommer du att kunna se skärmen via spegeln och på så sätt kunna justera mobilen så att utsnittet blir bra.

Tips att göra efter att ha tagit selfien

Att ta bilden är halva jobbet, de kommande tre punkterna hjälper dig att nå ditt mål - den perfekta selfien.

11. Komposition och utsnitt för din selfie

När du har tagit en selfie du är nöjd med, är det då bara att lägga upp den direkt? Kanske! Vi har några tips på saker som kan förvandla din selfie från bra till riktigt bra.

Den första handlar om din komposition. Det enklaste sättet att förhålla sig till komposition är att lära sig tredjedelsregeln. En bild blir ofta mer intressant om man delar en bild i tre delar, både horisontellt och vertikalt, och placerar intressanta områden i skärningspunkterna mellan dessa linjer. Komplicerat? Din mobiltelefon kan hjälpa dig! Gå in i inställningarna för kameran i din mobil och aktivera rutnät/hjälplinje. Då dyker det upp små linjer på skärmen som du kan komponera efter.

Genom att placera ditt ansikte i antingen det övre högra eller övre vänstra hörnet får du en mer tilltalande bild än om du placerar dig i mitten som om du skulle ta ett passfoto. Om kompositionen inte blir 100% bra direkt, gå in och beskär bilden i efterhand. Det kommer att kunna lyfta bilden mycket. Genom att sträcka ut armen så långt du kan (eller använda en selfiepinne) och hellre zooma in lite blir dina proportioner mer normala. Det kommer också att göra bakgrunden mindre framträdande.

12. Redigering

Det enkla är ofta det bästa, även när det kommer till redigering. Ofta behövs bara en liten justering av exponering, kontrast och skärpa för att verkligen få din selfie att 'poppa'. Var bara försiktig så att du inte överdriver skärpan. För mycket skärpa ser onaturligt ut, och det kan även framhäva detaljer du kanske inte vill ska framträda.

Det finns många åsikter om användningen av filter och appar som ändrar ansiktsdrag och slätar ut huden. Det kan verka smickrande men många tycker att en naturlig look är snyggast. Detta är också vad alla andra ser när de ser dig i verkligheten. Ta reda på vad du föredrar, välj en stil och håll dig till den. Det ger de mest sammanhängande bilderna om du tar en hel serie, eller ska ta fler selfies vid ett senare tillfälle.

13. Ladda upp till CEWE myPhotos

Kom ihåg att spara dina bästa ögonblicksbilder när du har tagit dem, så att du kan bevara dem även om du tappar bort din telefon eller av misstag raderar dem. Om du letar efter en säker plats att lagra dina bilder i molnet kan du kolla in CEWE myPhotos. Du får 15 GB lagringsutrymme gratis, och bilderna är alltid tillgängliga var du än är.

Några av fördelarna med att använda CEWE myPhotos som lagring för dina bilder är att du får möjlighet att sortera bilderna efter stjärnklassificering och att skapa individuella album, som du även kan dela med nära och kära, allt med ett intuitivt användargränssnitt. Utvalda projekt som skapas via CEWE:s applikationer (i datorn, online eller på mobilen) finns tillgängliga hela tiden

Det finns ingen skyldighet att köpa några produkter för att få ditt gratiskonto på CEWE myPhotos, men om du vill beställa fotoprodukter av dina bilder kan du beställa fotoprodukter via vårt fotoprogram, vår foto app CEWE FOTOVÄRLD, online eller via våra CEWE Fotostationer. CEWE myPhotos lagrar dina bilder enligt europeiska dataskyddsregler i kontrollerade och certifierade datacenter. Du får krypterad uppladdning av bilder kan skapa säker delning med familj och vänner, med alternativ som lösenordsskydd och tidsgräns.

Skapa ett konto på CEWE myPhotos här.

14. Få inspiration för snygga selfies

Om du har inspirationsbrist på hur du ska se ut på din selfie, så finns det som tur är många olika sätt att variera sig på. Ta på dig olika hattar, kepsar, solglasögon eller annan rekvisita för att göra din selfie lite annorlunda. Ta en titt på hut kändisar, influencers eller andra personer avbildar sig själva, och analysera vad de gör och varför du gillar det. Titta gärna på vad de har på sig, vilken komposition och vinkel de fotograferar i, bakgrund och ljussättning. Man kan lära sig mycket av att imitera de som är bra. Kom bara ihåg att göra din selfie till din egen. Om du inte känner till någon bra förebild inom selfieområdet, sök på #selfie på Instagram för fina idéer.

15. Övning skapar en selfiemästare

Kim Kardashian är känd alla sina spektakulära selfies, men hur många tar hon innan hon blir nöjd? 2016 berättade hon att hon tagit 6 000 selfies på en fyra dagars semester. Det är ca 1500 per dag. Vi rekommenderar inte att du ska upp till samma nivå som Kim, men det är ändå ett faktum att man blir bättre ju mer man övar. Ju fler bilder du tar, desto bättre blir du, och snart kommer du att kunna ta fantastiska selfies lätt som en plätt.

Tips: Har du fortfarande svårt att få till den perfekta selfien? Sätt kameran på video och sätt igång med att posera. Sedan kan du skärmdumpa de delar av videon du gillar bäst.

PS: Visste du att en av anledningarna till att man ibland blir missnöjd med sina selfies kan vara att de visar motsatsen till vad man brukar se i spegeln. Det är därför ovanligt se sig själv rättvänd istället för spegelvänd. Men vänd helst inte på bilden om du vill att du ska se ut som vanligt för alla andra.

Vi hoppas att du har fått flera tips du kan ha nytta av, och som kommer hjälpa dig med selfiefotograferingen i framtiden. Vill du pryda olika produkter med snygga selfies kan vi hjälpa dig med det också. Kolla till exempel in våra fotoböcker, väggbilder och fotopresenter. Lycka till!

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
  • Unikt erbjudande för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoderna när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koderna gäller för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.