Kontakta kundservice:
08-525 031 90
Huvudet på en person med rött hår som döljer sitt ansikte.

Fototips

Ta självporträtt och lär känna din kamera bättre

Om du älskar selfies vill du förmodligen gärna experimentera med självporträtt. Få fantastiska idéer på hur du tar vackra och spännande porträtt som samtidigt gör dig och din kamera till goda vänner.

Att ta självporträtt är ett bra sätt att lära känna sin kamera. Du kan spendera gott om tid på kamerainställningarna eftersom motivet är du själv. Självporträtt går också bra att använda för att bli bättre på ljussättning. Därför är det riktigt bra att ta många selfies om man vill få bättre porträttbilder. Bli inspirerad att fotografera på olika sätt så att dina självporträtt blir storslagna, surrealistiska eller konstnärliga.

Självporträtt med perspektiv

En man i mörkbrun jacka och sandfärgade byxor svävar i  himlen ovanför staden
Testa att leka med perspektivet i bilden och ge illusionen av att du svävar ovanför marken

När du leker med olika perspektiv kan du verkligen vara kreativ! Du kanske har sett bilder där det ser ut som att någon flyger med en Superman-mantel på? I verkligheten ligger personen på asfalten medan bilden är tagen uppifrån, så vi får en illusion av att han svävar i luften.

För att få ett bra självporträtt med perspektiv kan det krävas att du experimenterar med hur du ställer in kameran. Rätt kamerastativ kan också göra det enklare. Testa dig fram för att hitta den bästa metoden. Hitta lite krita att rita moln med och en gammal gren som kan se ut som ett träd för att göra bildens perspektiv extra "trovärdigt".

Du kan också göra en stop motion-film av dig själv som flyger över himlen: Ta en bild av varje enskild rörelse du gör, och lägg slutligen ihop de många bilderna i en film, där bilderna spelas upp en efter en, så att det ser ut som om du flyger fram.

Magnifikt självporträtt i naturliga omgivningar

En man sitter på en klippa och ser ut över skog, sjö och berg
Hitta en vacker plats ute i naturen och ta ett storslaget självporträtt

Du kanske tror att ett självporträtt bara är en bild av dig på ganska nära avstånd. Men det behöver det absolut inte vara! Ta till exempel ett självporträtt ute i naturen, där det vackra landskapet syns runt omkring dig. Landskapet ger porträttet ett djup och berättar något mer om dig själv.

En selfie där du tittar ut över ett vackert landskap brukar också ge ganska många likes på Instagram. Så ta med kameran och leta rätt på en naturlig plats där du kan stå upp. För den här typen av självporträtt är det en bra idé att använda ett stativ – gärna ett som enkelt kan packas ner i väskan.

Beställ ett vackert porträttfoto online här på CEWE.

Klona dig själv och skapa ett iögonfallande porträtt

En kvinna som städar har kopierats flera gånger i samma rum
Ett roligt fototips för ditt självporträtt är att göra flera versioner av dig själv i samma bild

Även om det bara är du på ett självporträtt, betyder det inte att du inte kan skapa mer av dig själv. Testa att klona dig och få ett riktigt iögonfallande, lite surrealistiskt foto. Du kan exempelvis spela schack med dig själv eller ha fest med dina kloner.

Sätt kameran på ett stativ och ta fler bilder på dig själv i olika positioner. När du i efterhand redigerar bilden i ett fotoredigeringsprogram sätter du ihop de olika versionerna av dig själv i en och samma bild. Med kameran på stativ är det lätt att sudda ut sig själv utan att tänka på att andra saker i bilden måste "matchas ihop".

Experimentera med ljuset i dina bilder

Ansiktet på en man i profil lyser upp i ett mörkt rum
Bli bättre på ljussättning genom att bara använda ett ljus - se den dramatiska effekten det ger porträttet

Självporträtt är ett bra tema för att öva på ljussättning. Om du vill bli bättre på att jobba med ljuset i dina bilder, försök först att bara använda en ljuskälla. Ta fram ett stativ, en blixt eller lampa och en självutlösare och börja fotografera. Lägg märke till hur ljuset träffar ditt ansikte från olika vinklar och vilka effekter det ger.

Eftersom det handlar om självporträtt kan du lägga all tid du vill på att göra små förändringar och testa saker, så att du blir en mästare på ljussättning. Testa exempelvis att göra ljuset rött genom att placera en röd halsduk om du använder en blixt.

Använd ditt självporträtt på en snygg förstoring. Få tips på hur du hänger upp bilden på väggen.

Skapa ett konstnärligt självporträtt med dubbelexponering

En mans huvud och överkropp återges två gånger i nyanser av rosa och neongrönt
Gör ett dubbelt självporträtt med dubbelexponering och skapa en surrealistisk bild

Dubbelexponeringar är alltid kul, så varför inte ha det i ett självporträtt – eller rent tekniskt två självporträtt? Dubbelexponering innebär att två bilder slås samman till ett foto. Så du kan till exempel ta en bild där du är arg och en bild där du är glad, och sätta ihop det till ett dubbelporträtt. Eller kanske en siluettbild av dig själv kombinerad med en fin bild av en skog.

Det finns många spännande idéer som du kan testa när du dubbelexponerar, och det är lätt att skapa bilder som är spännande och har ett konstnärligt uttryck! Många kameror har en inbyggd dubbelexponeringsfunktion, men det går även att göra det efter tagning i ett fotoredigeringsprogram. Du behöver inte heller hålla dig till två bilder – varför inte prova tre eller fyra exponeringar?

Skapa en diptyk och visa upp två sidor av dig själv

Huvud, armar och händer på en kvinna i svart och vitt, som dyker upp två gånger bredvid varandra
Visa upp två sidor av dig själv genom att göra självporträttet som en så kallad diptyk.

Vad är en diptyk? Ja, enligt det välkända galleriet Tate är en diptyk ett konstverk som består av två målade eller snidade paneler placerade bredvid varandra. På medeltiden sattes de två panelerna samman av ett gångjärn så att panelerna kunde vikas ihop för att skydda konstverket. Och varför pratar vi om diptyker? Det gör vi för att konceptet även finns för fotografier, och självporträtt passar särskilt bra för den här typen av bilder. Bilderna behöver givetvis inte sitta ihop, men bör placeras nära intill varandra.

Med självporträtt i form av en diptyk kan du visa två sidor av dig själv eller visa samma porträtt i två olika exponeringar. Du kan också kombinera ett självporträtt med ett annat motiv, så länge bilderna kompletterar varandra eller ligger inom samma tema. Med självporträtt i form av en diptyk får du en experimentell bild med konstnärliga rötter som utan tvekan blir ett coolt blickfång.

Älskar du svartvita bilder? Se hur du kan göra dekorationer till väggen i svartvitt.

Mycket nöje med dina selfies. Vi hoppas att dina experiment ger många spännande självporträtt.

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
  • Unikt erbjudande för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoderna när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koderna gäller för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.