Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Ett barn står med sin förälder på ett fartyg och tar en selfie med kustlinjen i bakgrunden.

Fototips

Ta skarpa mobilbilder med dessa enkla tips

Känner du till alla smarta funktioner som din mobilkamera erbjuder? Få sex smarta tips här

Kamerorna i våra smartphones blir bara bättre och bättre, och om du vill få ut mesta möjliga av din mobilkamera har du kommit till rätt ställe. Vi guidar dig genom olika kamerafunktioner som gör dina mobilbilder ännu bättre.

Tips 1: Vrid på mobilen

Gul spårvagn i Lissabon som färdas genom en smal gata.
Lek med perspektivet och utnyttja testa att vända telefonen upp och ner för att komma extra nära ditt motiv. Du kan enkelt vända på bilden efteråt.

Vårt första tips är faktiskt inte en funktion alls, utan något så enkelt som att vända telefonen upp och ner när du fotograferar i porträttläge. Det ger dina bilder ett helt annat utseende eftersom perspektivet ändras. Speciellt när du tar bilder i grodperspektiv kan du få kameran nära marken när du vänder telefonen upp och ner.

Det här tipset är särskilt användbart när du har en intressant yta som kullerstenar, gräs, sandstrand eller tågspår.

Tips 2: Använd vidvinkel

New Yorks skyskrapor ur grodperspektiv.
Få med ännu mer i dina bilder genom att använda vidvinkel.

När du fotograferar med vidvinkel är det inte bara din position i förhållande till motivet som avgör bildutsnittet. Det gör även objektivets brännvidd. Och lyckligtvis är många moderna smartphones utrustade med flera brännvidder.

Oftast hittar du funktionen genom att öppna kameran och trycka på 0,5 eller symbolen för vidvinkelläge, så kan du direkt se hur ditt motiv ser ut i vidvinkelläget.

Med vidvinkel i dina bilder kan du skapa mer dramatik, t.ex. när du fotograferar höga skyskrapor som den här.

3 enkla (men viktiga) tips

  1. Torka av objektivet/linsen innan du tar bilder
  2. Slå på rutnätsfunktionen i kamerans inställningar för att göra det lättare att skapa en bra komposition i bilderna.
  3. Ta alltid många bilder så att du får ett brett urval och kan välja ut de bästa

Tips 3: Tänk på exponeringen

Flera personer sitter runt ett bord medan en person tar bilder med sin mobiltelefon.
Testa att justera exponeringen när du fotograferar, för att göra bilden mörkare eller ljusare.

De flesta telefoner har ett justeringsalternativ för exponering, vilket innebär att du kan göra bilden mörkare eller ljusare jämfört med om telefonen får jobba helt automatiskt. En liten justering kan göra mobilbilden mycket mer visuellt intressant och många vet inte ens om att den här funktionen finns.

På många telefoner dyker det upp en liten symbol när du trycker på skärmen för att fokusera. Oftast i form av en liten sol eller +/-. Klicka och dra för att justera exponeringen.

Tips 4: Lång slutartid

En person i gul regnrock står framför ett forsande vattenfall.
Om du har en iPhone kan du fotografera med "Live"-läget och sedan aktivera "lång exponering" för att få en fin effekt på rörliga objekt. På en Androidtelefon väljer du läget "Proffs" och ställer in en längre slutartid innan du tar din bild.

Om du inte redan är bekant med Live-funktionen på din iPhone och serieläget på Android kommer du att älska det! Genom att aktivera den här funktionen kan du ta riktigt kreativa bilder. Du kan till exempel använda den för att ta bilder av ett snabbt rörligt objekt, som ett vattenfall eller en rulltrappa i rörelse. Om du lägger till ett statiskt element i bilden, t.ex. en person som står stilla, kan du få en effekt som liknar den i bilden ovan när du sedan väljer en lång exponeringstid i bilden.

När du fotograferar med Live-funktionen (iPhone) eller seriebildsläget (Android) aktiverad tas en serie bilder i snabb följd. Det innebär att du kan välja den bästa bilden när du redigerar den i efterhand.

Skapa en fotobok med dina mobilbilder

När din kamera eller mobil är full av vackra och minnesvärda bilder är det dags att samla dem i en fotobok

Tips 5: Ta panoramabilder

Den berömda Sagrada familia i Barcelona sedd i grodperspektiv.
Panoramaläget kan också användas när du fotograferar i höjdläge.

Speciellt i städer kan utrymmet vara begränsat och man kan inte alltid backa när man tar bilder. Därför är det fantastiskt att du kan få plats med allt i bilden med hjälp av panoramaläget - utan att behöva backa.

"Panorama" inte bara kan användas för liggande panoramabilder eller landskapsbilder. Den kan också användas när du vill ta vertikala bilder, t.ex. av skyskrapor eller kyrktorn. Vänd helt enkelt på telefonen och låt pilen röra sig vertikalt.

Tips 6: Porträttläget

Ett litet barn med solglasögon sitter på huk och ler in i kameran.
Experimentera med porträttläget för att få oskarp bakgrund.

Du behöver inte bara fotografera porträtt med Porträttfunktionen. Alla slags objekt kan hamna i fokus när du växlar till Porträttläget. Och det fungerar med både den bakre och främre kameran på de flesta telefoner.

Din telefon ger dig en fantastisk möjlighet att ta det perfekta porträttet. När du har valt "Porträtt" kan du justera hur skarp eller suddig du vill att bakgrunden ska vara. "Porträtt" är även perfekt för att ta den perfekta selfien, och om du vill lära dig mer om att ta fina selfies kan du kolla in vår selfieguide.

Mycket nöje med din mobilkamera!

Du är kanske även intresserad av detta?

Kolla in alla våra andra artiklar med ännu mer sommarinspiration!

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på din första order
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoden när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koden gäller på hela din första beställning av fotoprodukter. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.