Kontakta kundservice:
08-525 031 90
En person tar en bild av ett bergslandskap med sin mobil.

Ta skarpa mobilbilder och föreviga vackra minnen

Med enkla tips och trix kan du ta bättre mobilbilder där motivet blir knivskarpt. Ta reda på vilken skillnad filter, fototillbehör och exponering kan göra för dina bilder.

Kamerorna i våra mobiltelefoner blir ständigt bättre, och det är säkert den du oftast använder när du tar bilder eller videoklipp. Även om bilderna i sig blir riktigt bra, finns det flera saker du kan göra för att krydda dem lite och kanske få några extra "gillar" på Instagram. Här har vi samlat några tips som får dina mobilbilder att bli ännu bättre och som samtidigt gör fotograferingen roligare.

Lek med olika filter

En person tar ett mobilfoto av träd och berg.
Experimentera med kamerans olika filter eller testa att skapa egna filter.

Om din mobil inte redan har olika inbyggda objektiv, så är tillbehörslinser ett enkelt sätt att piffa till dina mobilbilder på. Du monterar dessa snabbt och enkelt, och sedan kan du växla mellan flera typer av linser. Makro, fisheye, tele - det finns något för alla. Du kan även enkelt ställa in ett filter under kamerainställningar på din mobil och i olika appar.

Även om det finns färdiga lösningar, kan du även trolla med andra saker du har nära till hands. Testa till exempel att hålla dina solglasögon framför kameralinsen när du tar ett mobilfoto. Testa även att hälla på lite vatten i förväg, det kan ge en riktigt snygg effekt!

Förbättra dina mobilbilder med fototillbehör

Havet sköljer in på stranden, där en boll ligger, medan solen står lågt på himlen.
Fototillbehör kan optimera dina mobilbilder så att fotograferingen blir ännu roligare.

Det finns många tillbehör som ger mobilbilderna eller filmklippen något extra. Våra tre favoriter är ett gimbal-stativ, LED-lampor och en Lensball. Fototillbehöret kan:

Gimbal-stativ Den är skapad för filmning för att ge stabilare film när du vill röra på kameran samtidigt som du filmar. Med ett stativ får du ett stadigt grepp vilket gör det skönt för dig att spela in filmer eller ta mobilbilder. Många gimbal-stativ har inbyggda funktioner som stabiliserar kameran åt dig aktivt, med motorer, så att du kan skapa levande, kreativa klipp utan att klippen ser skakiga ut. De flesta tillgängliga modeller kan anpassas till många olika mobiler, så det är lätt att hitta en som passar just din telefon.

LED-lampor LED-lampor är perfekta att använda med din mobil oavsett om du tar bilder eller filmer. Speciellt under filmning kan detta vara guld värt och garanterar att klippen ser lite mer professionella ut. Vloggar du är det en väsentlig del av utrustningen. När man tar bilder är det kul att använda LED-lampor på ett kreativt sätt för att skapa spännande skuggor / silhuetter och liknande. Här är det bara att leka och testa sig fram.

Lensball Lensball är en fantastiskt kul sak. Det är en glaskula som du helt enkelt tar bilder igenom. Du kanske har sett den på Instagram? Den ger riktigt coola mobilbilder och är väldigt rolig att använda. De finns i flera olika storlekar och färger.

Ställ in exponeringen när du tar mobilbilder

Flera personer sitter runt ett bord medan en person tar bilder med sin mobil.
Testa att justera exponeringen när du tar bilder för att göra bilden mörkare eller ljusare.

De flesta telefoner har ett justeringsalternativ för exponering, vilket innebär att du kan göra bilden mörkare eller ljusare jämfört med om telefonen får jobba helt automatiskt. En liten justering kan göra mobilbilden mycket mer visuellt intressant och många vet inte ens om att den här funktionen finns. På många telefoner dyker det upp en liten symbol när du trycker på skärmen för att fokusera. Oftast i form av en liten sol eller +/-. Klicka och dra för att justera exponeringen.

Använd appar för att redigera dina bilder

En person fotograferar en solnedgång över havet med en smartphone.
Med olika appar för din mobil kan du redigera dina mobilbilder snabbt och enkelt.

Även om alla mobiler har inbyggda funktioner för att redigera mobilbilderna, till exempel olika filter, finns det ett hav av fantastiska appar som har många fler funktioner för att fixa till dina bilder och filmer. Det finns också separata appar du kan använda för att ta bilder istället för den ”inbyggda” kameraappen i din telefon. Dessa ger dig fler funktioner och möjligheter.

Våra favoritmobilappar för redigering och fotografering är

 • Snapseed – Redigering
 • Adobe Lightroom – Redigering
 • Darkroom – Redigering
 • Halide Mk II – Kamera
 • Open Camera – Kamera
 • Photoshop Camera – Kamera

5 snabba tips för bättre mobilbilder

Fyra personer håller i varsin mobil och tar bilder av hav och himmel.
Fem enkla tips kan göra dina mobilbilder mer spännande och extra klara.

Det är alltid en fin idé att följa dessa tips innan du tar dina mobilbilder. Det kräver inte mycket tid eller förberedelser, men det gör stor skillnad för slutresultatet:

1. Torka av objektivet på kameran för skarpare bilder.

2. Slå på rutnät i kameraappen för enklare komponering.

3. Ta massor av mobilbilder (och glöm inte att ta bort de dåliga bilderna).

4. Använd ett litet mobilt stativ för att hålla mobilen stadig.

5. Använd volymknapparna för att ta bilder.

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
 • Unikt erbjudande för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
 • Kreativa idéer och inspiration
 • Fototips och spännande produktnyheter
 • Roliga fototävlingar
 • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoderna när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koderna gäller för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.