Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Så tar du årets bästa julbilder

Om du vill att dina julbilder ska utstråla magi och julmys, kolla in våra 5 fototips här.

Magin i december kan lätt fångas i fantastiskt fina bilder. Med rätt kamerainställningar och årstidens ljus (eller avsaknad av) kan du ta fina, roliga och kreativa julbilder som sedan kan användas som julkort och julklappar.

Förälder pussar sitt barn, som har tomteluvan på
Foto: Michelle Ahrenkilde

Tips 1: Ta bilder utomhus

Under julen fylls gatorna av julbelysning, och just denna fina belysning är väldigt praktisk att använda i sitt porträtt. Eftersom belysningen inte kan flyttas, är det en perfekt anledning att vara kreativ med komposition och vinklar. Använd reflektionen från gatljuset i ett butiksfönster tillsammans med ljuset som redan är i fönstret för att skapa en atmosfärisk stämning. Kombinera med ett objektiv med stor bländaröppning (lågt bländarvärde) för att göra en riktigt elegant bild.

Tips: Gå gärna runt din modell och ta flera bilder för att få olika ljus och olika vinklar.

Tips 2: Använd lång slutartid

Lång slutartid är möjligen inte det första du förknippar med en porträttbild, men det är roligt att experimentera med och det kan ge några spännande bilder. Det enklaste sättet att använda det på är att få modellen till att stå helt stilla och placera kameran på ett stativ, medan du springer runt med ett ljus för att "måla ljuset". Du kan också ta det ett steg längre och använda en ficklampa på samma gång för att få modellen i fokus.

Tips 3: Dubbelexponeringar

Dubbelexponeringar är ett smart sätt att piffa upp porträttbilder på. Och det betyder helt enkelt att två bilder slås ihop till en, ovanpå varandra. Många kameror har denna funktion inbyggd, men det är också möjligt att fixa det efteråt i ett bildredigeringsprogram, t.ex. Photoshop. På YouTube hittar du också massor av videor om hur man gör det. Och du behöver faktiskt inte begränsa dig till två bilder.

Ett barn sitter i sin barnvagn med en julgran på toppen av taket
Foto: Trine Lise Henriksen

Tips 4: Skapa ett tema för årets familjejulkort

Ett julkort får gärna vara roligt – både att skapa och att få. Tänk ut ett roligt tema för bilderna på era på era julkort, som kanske säger lite om er familj eller humor. Det behöver inte vara precis så avancerat som på bilden här, du kommer säkert på en passande idé. Det är bara din fantasi som sätter gränsen.

Idéinspiration:

  1. Ta en bild av hela familjen i roliga jultröjor
  2. Återskapa en gammal familjebild
  3. Använd olika julaccessoarer som diadem med renhorn
  4. Klä ut hela familjen som tomtar
Ett litet barn rör nyfiket på ljusslingan som används som julbelysning
Var kreativ med julbelysning

Tips 5: Var kreativ med ljusslingor

Ljusslingor kan mycket mer än att pynta julgranen. Vira t.ex. din ljusslinga runt om din modell och ta några kreativa porträtt. Har du flera ljusslingor är det bara att använda dem i för- och bakgrunden också. Om du använder ett objektiv med stor bländaröppning (lågt bländarvärde), ger det en fantastisk bokeh-effekt där ljuset som inte är i fokus blir lysande kulor i bakgrunden och förgrunden. Blanda gärna färgade ljus för att få större djup i effekten.

Så kan du använda dina bilder

När du tagit en massa fina julbilder ska de självklart användas som fina fotoprodukter. Se här hur du kan använda dem.

Guider till våra tre julklappsfavoriter

CEWE FOTOBOK, fotokalender och förstoringar är våra tre största julklappsfavoriter. Se hur du skapar den perfekta julklappen.

Välkomstförmån

Få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar og fotokalender*
  • Unik välkomstförmån
  • Kreativa idéer och tips
  • Få ännu mer inspiration
* Du får värdekoderna när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koderna gäller för din första beställning av CEWE FOTOBOK och förstoringar. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.
Tack så mycket :)
Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!
Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.