Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Någon tar bilder på ett träd med rosa blommor.

5 tips för vackra vårbilder

Gå ut under våren och ta vackra och spännande vårbilder med våra fem tips. Använd bilderna i allt från fotoböcker till väggbilder när du kommer hem.

Ah, äntligen är våren här och det spirar verkligen av motiv överallt! Håll utkik efter snödroppar, fjärilar, flyttfåglar och andra vårtecken. När våren kommer är det härligt att ge sig ut på promenad, och det är lätt att kombinera det med att ta några fina bilder på samma gång. Ta med din familj så att barnen också kan få bestämma vad de ska fota och hur. Eller så kanske du har en vän som är intresserad av fotografering – eller som bara behöver frisk luft och en dos grön energi!

Här får du 5 tips på olika slags motiv för din fotopromenad, och lite inspiration på hur du kan använda dina fina vårbilder i ditt hem.

Tips 1: Var kreativ med blommor

Närbild av snödroppar med suddig bakgrund.
Ta bilder på vårblommor från många olika vinklar.

Nu dyker blommorna upp överallt och de passar riktigt bra som motiv för vackra bilder. Gör en utflykt och leta efter vårtecken som snödroppar, tussilago och vitsippor. Då får du inte bara fina bilder utan vårstämningen sätter sig också ordentligt i kroppen! Testa gärna olika vinklar genom att exempelvis fotografera från marknivå eller låt solljuset skina genom blommorna.

Försök att sitta på huk och komma riktigt nära motivet, stå upp på tårna med utsträckta armar och låt kameran peka nedåt eller lägg dig på gräset och låt kameran peka upp i luften. Då får du några spännande vårbilder man inte ser så ofta.

Bonustips: Plocka även med dig några blommor hem och skapa kreativa bilder inomhus. Även i en stad kan du hitta många fina blommor. Besök exempelvis en park, kolonilotter eller en botanisk trädgård. Se hur du kan experimentera med blommorna och få kreativa blombilder!

Tips 2: Fånga ljuset och få äventyrliga vårbilder

En person går i en skog medan solen skiner genom träden.
Testa att ta bilder i motljus och fånga den magiska atmosfären i bilden.

Använd det sagolika vårljuset i dina bilder. Att ta vårbilder i motljus ger ofta en speciell stämning i bilden, och kanske särskilt i en yrvaken vårskog. Att låta solen sticka fram lite bakom ett träd så att ljuset bländar lite, ger ofta ett helt underbart resultat! Var bara lite försiktig - allt för starkt solsken rakt in i kameran är bäst att undvika.

Tips 3: Porträtt i naturligt ljus

Ett barn med en blå skjorta sitter bland höga växter med gula blommor.
Använd naturen som bakgrund i dina porträttbilder och dra nytta av det naturliga ljuset.

Våren är en perfekt tid för att ta porträttfoton i naturligt ljus. Solnedgång och soluppgång sker vid mer rimliga tider på dygnet, och det gör det lättare att komma ut på fotopromenad. Experimentera med olika bakgrunds- och förgrundselement och använd gärna det spirande växtlivet som kuliss! Ta med din partner, en vän eller dina barn på fotopromenad. Eller varför inte skapa fina porträtt på din fyrbenta älskling eller dig själv?

Bonustips: Få inspiration på hur du använder dina porträttfoton som dekoration på väggarna i ditt hem. Gör till exempel en självhäftande förstoring och rama in bilden. Då har du en snygg och personlig väggbild till vardagsrummet eller barnrummet.

Tips 4: Ta vårbilder på nära håll

Närbild av en orange fjäril som sitter på en lila blomma.
Gå riktigt nära en blomma eller en insekt och skapa fascinerande närbilder.

Våren är nog den bästa säsongen för makrofotografering. Det myllrar av liv överallt och motiven står nästan i kö framför kameran. Makrofotografering handlar om att ta bilder på nära håll. Genom att gå nära motivet och ta en närbild av blomman, snigeln eller bladet på trädet gör du de små detaljerna tydliga som du inte kan se på avstånd.

De bästa närbilderna får du om du använder en systemkamera med ett speciellt makroobjektiv, eller en mobilkamera som har en lins eller ett läge för närbildsfotografering. Tar du vårbilder med din smartphone är det också alltid en bra idé att nudda skärmen innan du tar bilden med mobilen. Då ställer du in fokus och exponering och får ett skarpare motiv.

Fånga vårens första humla, eller en vacker fjäril. Om du vill ta bilder av insekter är det ett bra tips att ta en promenad på morgonen när insekterna ofta sitter stilla. Om du har lite tur är de också täckta av färsk morgondagg och då kan det bli helt fantastiska bilder.

Tips 5: Djurlivet i smått och stort

Närbild av en grå och brun sparv som sitter på en träbit.
Med rätt utrustning kan du fånga närbilder på fåglar.

Det är inte bara de "små" sakerna som vaknar på våren. Djurlivet fullkomligt nästan exploderar. Många flyttfåglar återvänder efter vintern och aktiviteten är naturligtvis också högre än på vintern för de permanenta invånarna. Om du har en systemkamera rekommenderas ett teleobjektiv på minst 200 mm för att komma riktigt nära dina motiv. Du kan även placera din mobilkamera nära ett motiv, exempelvis ett fågelbord, och sedan använda en bluetooth-fjärrkontroll för att ta dina vårbilder från lite längre avstånd, så att du slipper skrämma iväg fåglarna, ekorren eller alla andra djur du vill fånga på bild.

Sprid vårglädjen i ditt hem och till nära och kära

En hylla med en bild i vit ram och en bild i svart ram hängande på väggen.
Använd vårbilderna du tagit som väggbilder i ditt hem.

Efter din jakt på vackra vårbilder - se till att använda dina bilder. På CEWE hittar du många möjligheter att använda dina bilder kreativt på olika fotoprodukter. Det är enkelt och går snabbt att göra både dekorativa och användbara fotoprodukter via vårt beställningsprogram, vår foto app eller online. Så här använder du bilderna:

Dina bästa vårbilder som fotokonst Låt vårens fantastiska färger, ljus och djurliv flytta in hos dig för att sprida extra mycket vårkänsla. Förstora dina bästa vårbilder och byt ut eller utöka samlingen av väggbilder hemma. Och kanske har du ett nytt hemmakontor eller en sommarstuga som också behöver lite inspirerande förstoringar?

Inspirera med en personlig fotobok En annan fin idé är att göra en fotobok som en coffee table-bok med fina vårmotiv. Du kan designa fotoboken precis som du vill med dina egna bilder för att skapa en fin inredningsdetalj. Välj mellan flera olika omslag och papperskvaliteter. Tar du vårbilder i din trädgård kan du fylla din fotobok med trädgårdsbilder.

En vårhälsning med bilder Om du har någon eller några du tycker om, och som du inte har träffat på länge, kan du framkalla dina bilder som papperskopior eller vykort, och skicka som kärleksfulla vårhälsningar till nära och kära. Välj mellan flera olika format.

Har du frågor? Då är vår kundtjänst redo att hjälpa dig.

Lycka till med att hitta de vackra vårmotiven och använd vårbilderna i personliga fotoprodukter!

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på din första order
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoden när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koden gäller på hela din första beställning av fotoprodukter. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.