Kundservice
08-525 031 90

Fototips: Fem tips för vackra vårbilder

Ah, äntligen är våren här och det spirar verkligen av motiv överallt! Håll utkik efter snödroppar, fjärilar, flyttfåglar och andra vårtecken. När våren kommer är det härligt att ge sig ut på promenad, och det är lätt att kombinera det med att ta några fina bilder på samma gång. Här får du några tips på olika slags motiv för din fotopromenad, och lite inspiration på hur du kan använda dina fina vårbilder i ditt hem.

Tips 1: Var kreativ med blommor

Nu dyker blommorna upp överallt och de passar riktigt bra som motiv för vackra bilder. Gör en utflykt och leta efter vårtecken som snödroppar, tussilago och vitsippor. Då får du inte bara fina bilder utan vårstämningen sätter sig också ordentligt i kroppen! Plocka även med dig några blommor hem och skapa kreativa bilder inomhus. Även i en stad kan du hitta många fina blommor. Besök exempelvis en park, kolonilotter eller en botanisk trädgård. Testa gärna olika vinklar genom att exempelvis fotografera från marknivå eller låt solljuset skina genom blommorna.

Tips 2: Fånga ljuset

Använd det sagolika vårljuset i dina bilder. Att ta bilder i motljus ger ofta en speciell stämning i bilden, och kanske särskilt i en yrvaken vårskog. Att låta solen sticka fram lite bakom ett träd så att ljuset bländar lite, ger ofta ett helt underbart resultat! Var bara lite försiktig - allt för starkt solsken rakt in i kameran är bäst att undvika.

Tips 3: Porträtt i naturligt ljus

Våren är en perfekt tid för att ta porträttfoton i naturligt ljus. Solnedgång och soluppgång sker vid mer rimliga tider på dygnet, och det gör det lättare att komma ut på fotopromenad. Experimentera med olika bakgrunds- och förgrundselement och använd gärna det spirande växtlivet som kuliss! Ta med din partner, en vän eller dina barn på fotopromenad. Eller varför inte skapa fina porträtt på din fyrbenta älskling eller dig själv?

Tips 4: Spännande närbilder

Våren är nog den bästa säsongen för makrofotografering. Det myllrar av liv överallt och motiven står nästan i kö framför kameran. De bästa närbilderna får du om du använder en systemkamera med ett speciellt makroobjektiv, eller en mobilkamera som har en lins eller ett läge för närbildsfotografering. Fånga vårens första humla, eller en vacker fjäril. Om du vill ta bilder av insekter är det ett bra tips att ta en promenad på morgonen när insekterna ofta sitter stilla. Om du har lite tur är de också täckta av färsk morgondagg och då kan det bli helt fantastiska bilder.

Tips 5: Djurlivet i smått och stort

Det är inte bara de "små" sakerna som vaknar på våren. Djurlivet fullkomligt nästan exploderar. Många flyttfåglar återvänder efter vintern och aktiviteten är naturligtvis också högre än på vintern för de permanenta invånarna. Om du har en systemkamera rekommenderas ett teleobjektiv på minst 200 mm för att komma riktigt nära dina motiv. Du kan även placera din mobilkamera nära ett motiv, exempelvis ett fågelbord, och sedan använda en bluetooth-fjärrkontroll för att ta dina bilder från lite längre avstånd, så att du slipper skrämma iväg fåglarna, ekorren eller alla andra djur du vill fånga på bild.

Sprid vårglädjen i ditt hem och till nära och kära

Dina bästa vårbilder som fotokonst Låt vårens fantastiska färger, ljus och djurliv flytta in hos dig för att sprida extra mycket vårkänsla. Förstora dina bästa vårbilder och byt ut eller utöka samlingen av väggbilder hemma. Och kanske har du ett nytt hemmakontor eller en sommarstuga som också behöver lite inspirerande förstoringar?

Inspirera med en personlig fotobok En annan fin idé är att skapa en coffe-table-bok med fina vårmotiv. Du kan designa fotoboken precis som du vill med dina egna bilder för att skapa en fin inredningsdetalj. Välj mellan flera olika omslag och papperskvaliteter.

Sprid vårkänslan till nära och kära Om du har någon eller några du tycker om, och som du inte har träffat på länge, kan du framkalla dina vårbilder som papperskopior eller vykort, och skicka som kärleksfulla vårhälsningar till nära och kära. Välj mellan flera olika format.