Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Digitalisering

Så digitaliserar du dina gamla bilder

Skapa något nytt med något gammalt och samla alla dina familjebilder i en släktbok

Vi har alla gamla bilder som ligger i en låda på vinden, i källaren eller längst bak i garderoben. De har legat där i flera år, kanske till och med i årtionden! Det är dags att ta fram de gamla skatterna och ta en tur längs Memory Lane. De gamla bilderna kan ta oss tillbaka i tiden och låta oss återuppleva platser, människor och händelser som annars skulle ha glömts bort för evigt.

Vi guidar dig så att du kan blåsa nytt liv i de gamla vackra bilderna och hur du kan använda dem i en släktbok.

Är dina bilder redan digitaliserade?

Från analogt till digitalt

När du väl har hittat de gamla bilderna är det lyckligtvis superlätt att få bilderna digitaliserade. Det finns flera sätt att göra det på. Här får du fyra alternativ:

I en fotobutik kan du få professionell digitalisering av dina gamla analoga bilder, diabilder och negativ. Vill du ha allra bästa resultat är det en bra idé att leta upp en fotohandlare som kan göra det åt dig. Med all sannolikhet kommer du att få ännu skarpare versioner av dina gamla bilder om du har negativen kvar till dem.

Om du har en skanner eller kombinerad skrivare med scanner hemma så kan du scanna in dina gamla bilder. Eller så kanske du känner någon med en skanner som du kan låna. De flesta skannrar är lätta att använda, men tänk på att de kommer med olika funktioner. Vissa skannrar låter dig inte bara skanna pappersbilder utan även gamla diabilder och negativ. Om du har möjlighet att skanna diabilderna och negativen med en fotoskanner kommer du med största sannolikhet att uppnå riktigt bra resultat med denna metod.

Det finns ett brett utbud av fotoskannerappar som du kan ladda ner till din smartphone. Gemensamt för de allra flesta appar är att de fungerar genom att skanna dina gamla bilder med telefonens kamera, och vissa har funktioner som tar bort blänk och ojämnheter i belysningen. Kvaliteten på den nya filen beror delvis på hur bra kamera du har i din telefon. Tips: Testa dig fram med några bilder och se om du är nöjd med kvaliteten innan du går igenom alla gamla bilderna du har liggandes.

Det enklaste sättet att digitalisera dina gamla bilder är helt klart genom att ta foton på bilderna med en digitalkamera eller smartphone. På så sätt får du dina bilder som digitala filer snabbt och enkelt. Nackdelen med denna metod är att det kan vara svårt att ta bra bilder som inte har reflexer. Det bästa är att testa sig fram - helst i naturligt ljus och utan någon lampa riktad direkt mot bilden som tas. Ta några testbilder och titta på dem i en dator innan du fotograferar klart alla bilder, så kan du säkerställa att resultatet blir bra.

Vad ska jag göra med mina digitaliserade bilder?

När du väl har digitaliserat alla fina minnen ska de naturligtvis inte bara samla damm i kameran eller en dator! Samla de fantastiska bilderna i en släktbok som fotobok och kom ihåg att skriva in år, platser och små berättelser för bilderna. På så sätt kommer alla gamla minnen inte bara att glädja dig här och nu, utan kan också fortsätta att fascinera framtida generationer.

Bygg upp boken i kronologisk ordning

När du gör en släktbok är det en bra idé att se den som en berättelse. Din familjehistoria. Därför börjar en klassisk familjebok med de äldsta bilderna och slutar med de nyaste. På så sätt skapar du en intressant historia genom hela boken, samtidigt som du får möjlighet att använda alla dina fina gamla bilder.

Kombinera dina gamla bilder i svartvitt och färg

Färgerna i bilderna – eller avsaknaden av färg – hjälper dig att berätta din historia, så det är en bra idé att inte redigera dina bilder för mycket. När dina gamla foton går från svartvitt till färg, visa det i din familjebok och låt de gamla 60- och 70-talsbilderna behålla sin gula nyans för en mer autentisk look.

Använd gamla dokument

Självklart bestämmer du själv hur detaljerad din släktforskning ska vara och går du all-in kan du försöka gräva fram gamla dopintyg och vigselbevis. Du kan också ta bilder på kyrkböckerna där dina anor finns listade. Det är roliga inslag som kompletterar alla gamla bilder.

Lägg till berättelser och små historier

Om du har en rolig historia eller notiser till bilderna, kom ihåg att lägga till dem som bildtexter. De kommande generationerna i din familj kommer att älska att få ta del av alla historier, så att de kan leva vidare.

Lägg in namn och årtal vid bilderna

När man gör en släktbok är det viktigt att lägga till namn och årtal på alla gamla bilder genom hela boken. Inte bara på dina förfäder, utan också på de som lever nu. Släktboken ska hålla i generationer in i framtiden, så det är därför viktigt att få med namn och årtal på er alla.

Skapa ett släktträd

Som en introduktion eller avslutning till din släktbok kan det vara trevligt och informativt med ett släktträd med alla familjemedlemmar. På så sätt är det lättare för de yngsta i familjen och för kommande generationer att placera de olika namnen.

Är du redo att göra din släktbok?

Det är ofta ett långsiktigt projekt att arbeta med alla gamla bilder och lägga in dem i en snygg design, och därför rekommenderar vi att du skapar din familjebok i vårt fotoprogram, som du kan ladda ner till din dator. När du sparar släktforskningsprojektet på din dator kan du arbeta vidare med projektet när du vill.

Vi har gjort det enkelt för dig! Gillar du designen på familjeboken ovan? Då kan du ladda ner designen och öppna den i fotoprogrammet på din dator. Ladda ner designen här

Ladda ner vårt fotoprogram till din dator

Kom ihåg...

Dina syskon skulle älska att få ett exemplar av din släktbok. Kanske kan det bli en fin present vid nästa födelsedag?

Tänk på: Även när du är klar med din släktbok tar din familjs historia inte slut. Den fortsätter år efter år, så i framtiden kan du skapa en årsbok som kommande generationer också kommer att få glädje av.

Dela de digitaliserade bilderna med resten av familjen

När de gamla bilderna och negativen har digitaliserats kan du enkelt dela dem med resten av familjen så att alla kan få sina kopior av bilderna. Med CEWE myPhotos kan du enkelt, snabbt och gratis dela dina digitaliserade bilder. Du får automatiskt 15 GB gratis lagringsutrymme när du skapar ett konto och när kontot väl är skapat kan du ladda upp dina bilder i olika album som du sedan kan dela med din familj.

Skapa ett gratis CEWE myPhotos-konto här

Mycket nöje med att digitalisera och använda dina gamla bilder i nya fotoprodukter. Kom ihåg att du alltid kan kontakta vår kundservice om du har frågor om en produkt eller din design.

Du är kanske även intresserad av detta?

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på din första order
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoden när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koden gäller på hela din första beställning av fotoprodukter. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.