Kontakta kundservice:
08-525 031 90

En förstoring hängs upp som kompletterar en gallerivägg

Fotovägg

Så skapar du en snygg fotovägg

Vi kan inte få nog av vackra och stilrena fotoväggar. Så här kan du också skapa en fantastisk fotovägg hemma.

Kan man ha för många bilder i ett rum? Detta beror på inredningsstil och smak, men en allmän tumregel är att inte ha mer än en tavelvägg per rum för att undvika att det ser rörigt ut. Om du vill hänga upp väldigt många bilder är det därför en bra idé att sprida bilderna i ditt hem. Visste du att man kan hänga upp bilder både i badrummet och utomhus med bild på aluminiumplatta?

Använd din fantasi och magkänsla när du skapar din bildvägg. Så länge du är nöjd med den är den perfekt! Vi har sammanställt några smarta och inspirerande tips som kan hjälpa dig på vägen:

Inspirerande tips

Förstoringar med vita passepartouter och ramar hänger på varsin sida av ett hörn i ett vardagsrum

1. Välj ut vilka bilder du vill ha på väggen

Färg eller svartvitt? Vill du ha en fotovägg som är tidlös, eller som ska vara lätt att variera efter säsong eller när barnen växer? Vill du ha klassiska förstoringar på fotopapper, med ram, ett vackert galleritryck eller bild på akrylglas, vädertålig bild på aluminiumplatta, lätt och slitstark skumplatta, canvas, eller kanske en bild på trä? Du får ett stilrenare uttryck om du väljer bilder som har en matchande färgskala och som passar med den stil du har i resten av rummet.

Beställ dina väggbilder här
Fotoväggstest med kopieringspapper och tejp

2. Ordentliga förberedelser ger ofta ett bättre resultat

Mät ytan på väggen du vill dekorera och skapa en kontur på golvet med maskeringstejp i samma storlek, om du har plats för det. Placera bilderna inom området och lek med olika grupperingar tills du hittar rätt, så slipper du onödiga hål i väggen.

Om du inte har bilderna klar aän, kan du ersätta bilderna med en kontur av dem gjorda av kartong, omslagspapper eller vanligt kopieringspapper.

Har du inte plats på golvet? Testa att markera konturen med maskeringstejp direkt på väggen och använd pappersarken att testa med.

Förstoring på en hund på en äng, samt andra naturbilder i ett vardagsrum

3. Viktigt att tänka på när man skapar en bildvägg med stora bilder

Tänk på hur du monterar dina bilder på väggen, speciellt om du har många stora och tunga bilder.

Det kan vara snyggt att hänga upp grupper av bilder symmetriskt på väggen, men det kan vara minst lika spännande att variera både storlekar, form och höjd. Vad sägs om en kombination av olika material i form av förstoringar som bild på aluminiumplatta, förstoring på fotopapper och canvas?

Heng bildeveggen i øyehøyde

4. Sätt upp fotoväggen i ögonhöjd

Det är bekvämast att titta på bilder som hänger i ögonhöjd. Vi rekommenderar därför att mitten av tavelväggen, eller din fokusbild, hänger ca 170 cm från golvet. Ta hänsyn till både takhöjden och möblerna nära tavelväggen, så hitta ett område och en höjd som du tycker passar bäst.

Häng upp bilderna så att nederkanten är minst 30 cm. från en soffa eller annan inredning som placeras under eller intill tavelväggen.

7-10 cm är ett lämpligt avstånd mellan bildera på en fotovägg

5. Välj vilket avstånd du vill ha mellan dina bilder

Om du har gott om plats, försök att hålla avståndet mellan dina bilder ca 7-10 cm. På mindre väggar kan du sätta bilderna närmare varandra, men vi rekommenderar inte att gå närmare än 2 cm för att undvika att det ser rörigt ut.

Vill du ha en mer avslappnad look kan du istället följa din magkänsla. Detta gäller även om du varierar porträtt- och landskapsbilder. Att skapa en fotovägg ska vara roligt och avslappnande. Det är inget som är fel när det kommer till hur du bygger upp din fotovägg.

Bild på förälder och barn hängande på en vit vägg, med guldram

6. Hitta din fokusbild och bygg utfrån den

Börja med att placera din största bild först och bygg ut bildväggen därifrån. Har du många bilder kan det vara en smart idé att placera fokusbilden lite på sidan om mitten, men om du har få bilder kan du placera den i ett av de yttre hörnen, gärna längst ner.

Om du placerar fokusbilden i mitten, kan ögat låsa sig där, medan om du följer tipset ovan, hjälper du blicken att vandra omkring runt hela fotoväggen.

Flera familjefoton på en fotovägg i vardagsrummet

7. Så placerar du resten av bilderna

När fokusbilden är på plats bör du placera den näst största bilden. Du placerar den längs med en diagonal från fokusbilden, eller precis bredvid den. Tavelväggen behöver inte vara symmetrisk, men det är smart att ha en visuell balans.

För att skapa ett bra flöde, tänk gärna att mörka bilder bör placeras längst ner, och placera bilder som är väldigt lika till utseendet längre ifrån varandra. Blanda gärna både porträtt- och landskapsbilder. Om din största bild är porträtt, placera exempelvis en mindre landskapsbild bredvid den.

Redo att hänga upp dem på väggen

Nu har du fått till din layout och är redo att hänga upp bilderna på väggen, så är det första vi rekommenderar att ta en bild på din layout, så att du kommer ihåg hur du vill ha den, även när du börjar flytta på papperen. Kom ihåg att olika ramar har olika fästpunkter, och ramar från olika leverantörer kommer att ha variationer på var de hängs ifrån, de kan ha vajer, krokar, eller hål för spiken. Det är därför viktigt att mäta ordentligt innan du börjar hänga upp bilderna.

Innan du börjar borra eller spika i väggen finns det två tips som kommer att göra det mycket enklare. Om du markerar var spiken ska sitta på pappret du har gjort till bilden, så är det bara att köra spiken genom detta märke när du har papperet på rätt plats på väggen. Sedan kan du ta bort papperet och tejpen och hänga den första bilden på spiken. Kontrollera att bilden hänger horisontellt innan du fortsätter med bild nummer två. Det lönar sig att börja med de största bilderna och avsluta med de minsta.

Om du tycker att det är svårt att föra över spikhålen till pappret, applicera maskeringstejp från ytterkanten till ytterkanten av bilden, markera var hålen är med en penna eller markör och överför sedan tejpen till pappret. Du kan även hänga upp bilderna utan att göra hål i väggen. Se hur lite längre ner i artikeln.

Skapa din egen fotovägg nu

Gör din fotovägg ännu snyggare

Variera färger och design på ramar, men försök hålla dig till max tre olika, till exempel svart, vitt och trä, som också matchar din inredning. Om du väljer att använda metalram, använd detta på minst två bilder för att undvika att väggen ser obalanserad ut.

En bra komposition gör skillnad

Vilket väg tar ögat när man tittar på bildväggen? Det finns mycket bra litteratur om komposition i bilder, och ett vanligt tips är att titta på var de mest markerade linjerna går, åt vilket håll personen eller personerna på bilden är vända eller om det finns stora delar av bilden som har en och samma färg. För att göra din bildvägg mer intressant, kan du därför med fördel placera bilderna så att eventuella personer tittar mot andra bilder i din komposition.

Personliga och kreativa bildväggar förvandlar ett boende till ett hem

Var kreativ när du väljer ut bilder till din tavelvägg. Välj bilder som matchar i färgton eller stämning, men komplettera gärna med ditt favoritcitat, abstrakta mönster eller andra element som betyder något för dig. En fördel med att välja egna bilder för att dekorera väggen är att det är lätt att byta ut dem efter säsong eller när du vill förnya inredningen i ditt hem. Ofta kan man byta ut bara en eller två bilder och få en helt annan upplevelse av rummet.

Gör det personligt! Inkludera en favoritteckning som barnen har gjort, samla flera minnen från minnesvärda händelser i en ram, eller häng upp andra föremål med bilderna för att bryta upp det lite.

Vardagsrum med gröna väggar och bilder för inspiration på gallerivägg

Undvik hål i väggen!

Om du inte vill göra hål i väggen finns det många smarta lösningar på hur du kan hänga upp dina bilder. Kolla till exempel in olika produkter från TESA för bilder du vill hänga direkt på väggen. Tänk dock på att det ofta finns en viktgräns på 1-2 kg på dessa olika alternativ, så både storlekar och material du väljer kommer att påverka om du kan hänga upp dem utan att behöva göra hål.

Vi rekommenderar fotopapper eller skumplatta om du vill ha två lätta alternativ till din fotovägg.

Kan man placera en fotovägg på ett litet utrymme?

Ja, du kan definitivt skapa en fotovägg även om du inte har stora väggytor. Inspireras av dessa tre tips.

  1. Köp en stor ram och placera mindre bilder i den. Fäst bilder på tjock kartong i valfri färg som du anpassar till ramen. Lätt att byta efter säsong och önskemål.
  2. Skapa ett mikrogalleri med pyttesmå ramar.
  3. Fäst bilderna direkt på väggen. Våra konsttryck är perfekta för att skapa en liten fotovägg. Särskilt retro prints är väldigt trendigt. Kolla in alla våra konsttryck och hitta din favorit.

Lycka till med att skapa din nya fotovägg!

Fotoväggar kring hörn

Låt din bildvägg fortsätta runt hörnet

Utöka din gallerivägg

Din bildvägg behöver inte ta slut när du når väggens ändar. För att skapa en ännu mer intressant tavelvägg kan du låta den fortsätta runt nästa hörn. Om du bor i ett hus med två våningar kan du skapa en fantastisk fotovägg på väggarna runt trappan.

Tips: Ett inre hörn är ofta lite mörkare än resten av rummet, så vi rekommenderar att du använder ramar i ljusa material och placerar bilderna på längre avstånd från varandra för att skapa en ljus look.

Skapa en imponerande bildvägg

Om du har ett outnyttjat hörn någonstans i ditt hem, som behöver lite personlighet, kan du skapa en fotovägg på väggarna som möts där. Välj gärna ett hörn som är bra upplyst, så kan du hänga upp alla slags bilder där.

Tips: När du bygger upp din fotovägg, börja med att hänga upp de första bilderna nära hörnet och arbeta dig utåt därifrån. På så sätt kan du lättare placera ramarna nära varandra.

Skapa din egen fotovägg nu

Du kanske även är intresserad av detta?

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på din första order
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoden när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koden gäller på hela din första beställning av fotoprodukter. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.