Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på din första beställning

Kontakta kundservice:
08-525 031 90

De bästa tipsen för vårt fotoprogram

Använd vår guide som referens när du skapar en CEWE FOTOBOK i vårt fotoprogram

26 designtips för din CEWE FOTOBOK

Skapa en fotobok som matchar mottagrens stil och smak! Här är våra bästa tips för vårt fotoprogram

Har du redan skapat en fotobok eller två tidigare, och vill ta din design till en ny nivå? Då ska du ladda ner vårt fotoprogram och skapa nästa CEWE FOTOBOK där. Läs vidare i vår guide så får du flera bra tips för fotoprogrammet, så att din fotobok blir precis som du har tänkt dig den.

I fotoprogrammet hittar du mängder av möjligheter att utforma din fotobok - fler än i vår app eller online. Läs hela guiden på en gång eller använd den som en referens när du arbetar med din CEWE FOTOBOK i fotoprogrammet.

Har du inte laddat ner vårt fotoprogram?

Bra att veta om text

Allt om bilder i din fotobok

Cliparts i CEWE FOTOBOK

Allt du behöver veta om layouter och designmallar

Bakgrunder i din CEWE FOTOBOK

Piffa upp din fotobok med extra effekter

Extra funktioner

Bra att veta om text

Det finns många olika sätt att använda text i din fotobok

Tips 1: Lägg till text

Naturligtvis kan du lägga till text på omslaget till din fotobok - på framsidan, baksidan och ryggen. Du kan också vrida texten på ryggen så att texten vänds åt det håll du föredrar. Det gör du genom att markera textrutan på ryggen och sedan dra i den blå punkten.

Du kan lägga in kortare och längre texter i din fotobok. På varje sida kan du infoga hur många textrutor du vill och du kan skriva hur mycket text som du vill.

För att infoga en textruta klickar du på ikonen "Ny text" i menyfältet högst upp i fotoredigeraren. Du kan sedan placera textrutan på önskad plats. En textruta kan också roteras hur många grader som helst. För att göra detta markerar du textrutan och drar i den blå punkten.

Tips: När du använder text i din fotobok kommer du fortfarande att kunna komma ihåg (genom att läsa) viktiga detaljer under årens lopp. Det kan vara så enkelt som ett årtal, ett hotellnamn eller ett stadsnamn.

Tips 2: Ändra typsnitt

Typsnitten du kan välja mellan i fotoprogrammet är samma som du har installerade på din dator - och när du vill ändra ett teckensnitt fungerar det precis som i Word. Du markerar din text och väljer det teckensnitt du vill ha i rullgardinsmenyn till höger. Du kan också gå upp och ner i storlek och ändra till fet, kursiv eller understruken text.

Behöver du ett speciellt typsnitt? Som tur är kan du installera det snabbt. När du har laddat ner ett typsnitt och installerat det på din dator kan du se det i fotoprogrammet och använda det i din fotobok. Det finns massor av gratis typsnitt online som du kan ladda ner fritt för privat bruk.

Tips 3: Ändra färgen på din text

När du har lagt till text i din fotobok är färgen svart, men det går att ändra den. När du har markerat ett stycke text visas menyn "Redigera" till höger i fotoprogrammet. Här kan du klicka på rullgardinsmenyn i fältet "Textfärg". Då visas 36 olika färger. Om färgen du önskar inte finns där kan du välja "Välj färg" längst ner, och sedan kan du antingen använda musen för att klicka på den önskade färgen eller ange RGB-värdena för den.

Tips: Du kan också välja en färg från en bild på sidan. Tryck då på knappen "Välj skärmfärg". Klicka sedan med musen på den färg du vill använda i din bild så ändras textens färg.

Tips 4: Använd effektlack i guld, silver, roséguld eller blank lack på omslaget

På fotobokens fram- och baksida kan du lägga in text och dekorera den med effektlack i guld, silver, roséguld eller blank lack för att ge fotoboken en elegant känsla.

Tips: Prova dig fram. Även en liten detalj som ett årtal eller namnet på en plats kan göra stor skillnad för utseendet på din fotobok.

Allt om bilder i din fotobok

En, två eller många bilder. Med eller utan kant. Läs mer om alla möjligheter för dina bilder

Tips 5: Lägg in alla bilder du vill ha

Du kan bestämma helt hur just din CEWE FOTOBOK ska se ut enom att bestämma om du vill ha en eller flera bilder per sida. Du kan också låta en bild täcka ett helt uppslag. Du kan också justera hur stora du vill att dina bilder ska vara. Kanske vill du att bilderna ska gå ända ut till kanten? Eller så föredrar du att ha gott om utrymme runt varje bild, eller att gruppera en serie bilder på samma sida? Det mesta är möjligt! Du kan dessutom låta olika sidor ha helt olika layout. Kanske blir din fotobok mer intressant att bläddra i om du gör en blandning av ovanstående? Det är helt upp till dig.

Du hittar ikonen för att lägga till en ny bild i menyraden högst upp i fotoprogrammet. Då infogas ett bildfält och du kan dra den till önskad position genom att flytta den när du klickar på den röda ikonen med vita pilar. Kom ihåg att hålla muspekaren intryckt medan du drar bilden till önskad position. Du kan sedan dra din bild till bildfältet.

Tips: Du kan också rotera dina bilder, vända dem och mycket mer efter att du dubbelklickat på dem. Du kan också använda dina bilder som bakgrund (se tips 21).

Tips 6: Kontrollera kvaliteten på dina bilder!

När du har lagt in en bild i din fotobok kan du enkelt kontrollera om bildens upplösning och storlek är tillräckligt bra för den storlek du har valt. När du markerar din bild i boken visas menyn "Redigera" till höger i fotoprogrammet och du ser fältet "Kvalitet". Om du ser en grön smiley är bilden perfekt för utskrift. Om smileyn är gul är kvaliteten medel och om den är röd är kvaliteten inte helt optimal för utskrift. Om din bild är gul eller röd behöver det inte betyda att den inte går att använda alls. Du kan göra bilden mindre på din sida och så småningom kommer storleken att vara bra för utskrift. Du kan också fundera på varifrån du fick bilden. Om du fått den skickad till dig och sedan laddat ner den från din e-postinkorg, Facebook eller Messenger kan den vara komprimerad. I så fall kan det vara en fördel att hämta den via CEWE myPhotos, Airdrop eller liknande tjänster så att du får bilden i sin originalkvalitet.

**Tips: Om du klickar på smileyn (förhoppningsvis grön) under "Kvalitet" i högermenyn visas smileys på alla dina bilder i fotoboken och du kan snabbt få en överblick över kvaliteten på alla bilder i boken. Om du klickar på smileyn igen försvinner den.

Extra info: Även om en smiley är röd kommer bilden ändå att tryckas i din fotobok. Alla bilder som du lägger in i din fotobok kommer att tryckas, men när du sitter med den färdiga boken kommer du då eventuellt märka att bilden ser suddig och pixlig ut även om den har sett ok ut på skärmen.

Tips 7: Placera dina bilder med hjälp av magnetfunktionen och rutnätet

Om du vill placera bilderna själv på sidan och hålla samma avstånd mellan dem rekommenderar vi att du använder rutnätsfunktionerna och magneten. Du kan aktivera båda funktionerna efter att du har lagt in en bild på din sida, så att menyn "Placera" visas på höger sida i vårt fotoprogram. Längst upp hittar du "Hjälp med justering" där du kan aktivera rutnät och magnet. Du kan sedan använda guiderna för att placera bilderna.

Tips: Avståndet i rutnätet kan justeras, vilket kan vara en fördel om du vill ha samma avstånd mellan alla bilder.

OBS: Magnetfunktionen kommer inte alltid att placera bilderna exakt som du vill, så du kan behöva slå på och av den när det behövs för din design.