Kontakta kundservice:
08-525 031 90
Boll av blå, lila och gula blommor som ser ut som en planet.

Fototips

Ta magiska sommarporträtt

Vad sägs om att göra porträtten du tar i sommar lite mer magiska? Här får du några tips som förhoppningsvis ger dig lite inspiration du kan ha nytta av under sommaren.

Sommaren är en extra fin tid för dig som tycker om att fotografera. Du har extra många timmars ljus och ljuset varierar mycket på en och samma dag, beroende på var solen står på himlen. Och det är just det som gör sommaren perfekt för porträttfotografering. Man hinner experimentera, och många nordbor är dessutom lite gladare på sommaren, och en glad "modell" är ett passande fotomotiv. Antingen en spontan porträttbild, eller en bild som är lite mer genomtänkt. Här får du några praktiska tips att ha i åtanke när du tar porträttbilder i sommar.

Använd motljus

En porträttbild i motljus är nästan självförklarande. Du har solljuset rakt emot dig och har den du fotar mellan dig och solen. Med ljuset rakt in i kameran kan du lätt fånga olika slags reflektioner som skapas i objektivet. Det är egentligen så kallade "brytningsfel", men det ger en väldigt vacker estetisk effekt i dina bilder om du gör det på "rätt sätt". Sci-fi- och actionfilmer använder ofta samma effekt, även om den inte är naturlig, just för att den helt enkelt ser väldigt bra ut.

En sak att tänka på är att kameran inte mår bra av att fotografera direkt mot solen under en längre tid, så se till att täcka det mesta av solljuset med själva motivet. Om motivet täcker solen helt får du fina siluettbilder.

Använd porträttläget eller ett objektiv med stor bländaröppning

När du tar porträttbilder, vare sig det är med din mobiltelefon eller med en riktig kamera, använd en lämplig funktion eller utrustning. De flesta moderna mobiler har ett "porträttläge" i kameraappen, och det är en praktisk funktion när du vill ha lite extra "pop" i din porträttbild.

Vad både porträttläget eller ett objektiv med stor bländaröppning (lågt bländarvärde) gör är att isolera personen du tar en bild på, mot bakgrunden, så att du får en fin suddig bakgrund. Då ser bilden lite mer proffsig ut.

Kreativa vinklar

Ett riktigt smart fototips är att alltid börja med att ta en spontan bild på ditt motiv, för att sedan ta bilder på samma motiv från olika vinklar. Då ser du motivet på ett lite annat sätt och du kanske hittar en mer spännande vinkel än den du testade först. Detsamma gäller för porträtt och det är kanske när man tar bilder av en person, man verkligen upptäcker hur mycket en annan vinkel kan betyda för bilden.

När man letar efter en ny vinkel behöver man inte nödvändigtvis tänka särskilt dramatiskt, det kan hända mycket även med små variationer. Kanske ser du en liten öppning i några grenar från ett träd du kan ta bilder genom eller varför inte testa att hålla kameran lite högre och rikta den lite mer lutad än bara horisontellt. Här är det bara att testa sig fram.

Lek med skuggor

Om du använder skuggor medvetet när du tar bilder kan det få en stor effekt i bilderna, och speciellt när du tar porträttbilder. Det kan exempelvis skap en viss mystik om halva ansiktet ligger i skugga. Eller så kan du använda en växt, eller något annat som kastar en skugga, som skapar ett skuggmönster på den du fotograferar. När du väl testar att använda skuggor i dina bilder, upptäcker du snabbt hur mycket du faktiskt kan använda det på ett kreativt sätt.

Sommaren är den perfekta tiden att testa olika experiment med skuggor. Det är rikligt med solljus större delen av dagen, och solnedgångarna och soluppgångarna tar god tid på sig, så att man kan fånga alla långa skuggor det låga solljuset ger.

Den gyllene timmen

Om du är fotointresserad så har du garanterat hört talas om den gyllene timmen. Det är den korta tiden direkt efter soluppgången eller strax före solnedgången, där ljuset har en fin gyllene färg och är mycket mjukare än vanligt. Så gott som alla typer av utomhusfotografering kan dra nytta av den gyllene timmen, och den används flitigt av bland annat landskapsfotografer. Men det är otroligt fint även när man tar porträttbilder. Det mjuka, gyllene ljuset gör helt enkelt det mesta vackrare. Om man tar en bild på någon i normalt dagsljus och jämför med en bild tagen på samma plats under den gyllene timmen är det lätt att se hur mycket ljuset betyder för bilden. Kontraster och skuggor tonas ner och skapar en helt unik stämning i bilden, perfekt för porträtt!

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
  • Unikt erbjudande för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar
  • Kreativa idéer och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar
  • Passa på att använda erbjudandet till att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!
* Du får värdekoderna när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koderna gäller för din första beställning av CEWE FOTOBOK, förstoringar och kort och inbjudningar. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.