Det gyllene snittet: Så tar du den perfekta bilden
Du har säkert hört talas om begreppet "det gyllene snittet", som anses vara en viktig metod för bildkomposition. När en bild är uppdelad enligt det gyllene snittet framstår den som extra harmonisk.
Här kan du lära dig hur du hittar det gyllene snittet och hur du tillämpar det i praktiken. Det är inte så svårt! Med en snabb introduktion kommer du snart att ta bilder som ett proffs - och nästa CEWE FOTOBOK kommer att bli extra fin!
En kort förklaring av gyllene snittet
Denna regel för bildkomposition har funnits sedan antiken och har använts inom konst och arkitektur ända sedan dess. För fotografer är det gyllene snittet ett verktyg som hjälper till med uppdelning och komposition av bilden.
Vi människor tycker oftast att fotografier med fin komposition är harmoniska och extra trevliga att titta på. Det gyllene snittet delar in bilden i tre delar, både horisontellt och vertikalt, där de tre delarna i mitten (horisontellt och vertikalt) är något mindre än de yttre delarna. Med andra ord ska den inte delas in i 9 lika stora delar, som många tror. Placera sedan motivet i bilden i skärningspunkterna mellan dessa linjer.
Kom också ihåg: Det gyllene snittet är inte en regel som du måste följa i alla bilder. Att komponera bilder enligt det gyllene snittet är oftast fördelaktigt, men vissa motiv kommer till sin rätt först när du medvetet bryter mot regeln. Prova dig alltid fram.
Vill du ha fler tips för dina bilder? Kolla in våra sex bästa tips för mobilbilder.
Så använder du det gyllene snittet
De flesta digitalkameror och mobiltelefoner har ett rutnät som du kan aktivera så att du kan bli uppmärksam på bildens komposition när du tar bilden. Den här inställningen kallas ofta "rutnät". Namnet och hur det visas kan dock variera: vissa delar in bilden i lika stora tredjedelar, andra enligt det gyllene snittet.
Ditt huvudmotiv bör placeras i en av linjernas skärningspunkter, som blomman i exemplet här. Det spelar ingen roll om du placerar linjerna till vänster eller höger, upp eller ner. Om horisonten syns i bilden ska den helst löpa längs en av de horisontella linjerna och inte i mitten. Du bestämmer själv om himlen ska ta upp två tredjedelar av bilden eller om marken ska göra det.
Tips: Om rutnätet på din kamera delar upp bilden i 9 lika stora delar, försök att komma ihåg att placera motivet lite längre in än mittrutan för att uppnå det gyllene snittet.
Hur man beräknar det gyllene snittet
Det gyllene snittet innebär att man delar upp en bild i delar enligt förhållandet 1:1,618. Det innebär att du kan dela bilden horisontellt och vertikalt för att skapa ett rutnät där förhållandet mellan den kortare sidan och den längre sidan är 1:1,618 vid alla fyra kanter.
För att använda det gyllene snittet inom fotografi med en bild som är t.ex. 2.000 pixlar bred, börjar du med att dela bredden med 1,618 för att hitta förhållandet för höjden. Detta ger dig en höjd på cirka 1236 pixlar. Dra sedan en lodrät linje 1236 pixlar in från varje sida. Gör sedan samma beräkning för höjden på bilden och skapa två horisontella linjer. På så sätt skapas ett rutnät där komponenterna är proportionella mot det gyllene snittet. Placera bildens viktiga element längs dessa linjer eller i skärningspunkterna för att skapa ett harmoniskt och visuellt tilltalande foto.
Det gyllene snittet: Fibonacci-spiralen
En annan variant av det gyllene snittet är den så kallade Fibonacci-spiralen, eller "den gyllene spiralen". Den ger en något annorlunda komposition än det gyllene snittet, så du kan prova dig fram och se vad du tycker bäst om.
Du kan använda Fibonacci-spiralen genom att ta en rektangel med bildförhållandet 1:1,618 (det gyllene snittet). Rektangeln delas sedan in i en kvadrat och en likadan rektangel. Denna mindre rektangel delas på samma sätt, med en kvadrat och en ny rektangel. Och så fortsätter det tills du har 9 delar. I varje kvadrat ritar du en kvartscirkel, som sedan bildar den gyllene spiralen.
Den gyllene spiralen är användbar om du behöver beskära en bild och är osäker på kompositionen. När du redigerar din bild på datorn kan du lägga till en transparent PNG av Fibonacci-spiralen när du beskär, till exempel den här: Fibonacci-spiralen. På så sätt kan du uppnå extra harmoniska bildkompositioner.
Mycket nöje med ditt fotograferande! Kanske har du redan använt det gyllene snittet i dina bilder? Visa upp dina mästerverk som vackra förstoringar eller i en fotokalender.