Kontakta kundservice:
08-525 031 90
Boll av blå, lila och gula blommor som ser ut som en planet.

Ta med kameran ut i trädgården

Du behöver inte gå långt för att hitta spännande fotomotiv. Här får du lite fotoinspiration du kan få nytta av nästa gång du går ut och pysslar i trädgården.

Upptäck nya världar strax utanför dörren. I din trädgård finns det mängder av fotomotiv, och du kan öva dina färdigheter inom flera olika typer av fotografering. Där finns insekter, blommor, växter och fågelliv, för att nämna några olika teman. Det fina med fotografering i trädgården är att inte är någon stress att ta sig dit, och du kan spendera all tid du vill på att utforska och experimentera med fotografering. Och vem vet, kanske kan du få tillräckligt många fina bilder för att skapa en CEWE FOTOBOK om din egen trädgård? Det kan dessutom bli en jättefin present till någon du tycker om.

I trädgården hittar du fotomotiv överallt och det finns förvånansvärt många olika typer av bilder du kan ta utan att ens gå utanför staketet. Myllrande insektsliv, blommor och växter, intressanta texturer och detaljer. Listan är lång, och det är ett bra sätt att utmana dig själv och utveckla fotografen i dig. I din trädgård kan du ta precis den tid du behöver för att utforska, hitta nya perspektiv och vara kreativ när du tar bilder.

Blommor och bin

Ljudet av flitiga bin och doften av blommor är synonymt med välmående trädgårdar och är vackra fotomotiv. Det gäller givetvis allt som kryper och blommar i trädgården. Blommor och pollinerande insekter är extra bra i kombination, eftersom insekterna sitter hyfsat stilla och blir lättare att fånga på bild. Ser du en blomma med mycket pollen kan du vara redo, så får du lätt fina bilder så fort insekten landar. Och har du lite tur och en snabb kamera som kan ta seriebilder kan du till och med få insekten i fokus medan den landar, vilket blir väldigt fina bilder.

Att vara ute tidigt på morgonen är ett extra bra tips om du vill ta fina bilder på fjärilar. Då sitter de ofta lugnt och värmer sig i morgonsolen, och under rätt förhållanden har inte morgondaggen dunstat bort än, så att du kan komponera en bild på ett grässtrå tillsammans med en fjäril täckt av dagg – ett riktigt vackert motiv.

Om du vill isolera en blomma som motiv kan du använda ett pappersark som bakgrund, gärna färgmatchat med blomman. Då får du en lite mer stilistisk "look" i bilden. Kombinera gärna med blixt så kan du använda en liten bländaröppning (högt bländarvärde) så att hela motivet blir skarpt.

Fågelbord/fågelbad

Ett smart sätt att få fina motiv i trädgården är att sätta upp ett fågelbord eller fågelbad. Det är härligt för de söta fåglarna, och det underlättar för dig att ta fina bilder på olika fåglar. Fåglar är oftast ett relativt svårt fotomotiv, men med ett fågelbord eller fågelbad blir det lättare att förutse var de är och då blir det naturligtvis lättare att fånga dem på bild. Ha gärna kameran redo i fönsterkarmen så kan du enkelt knäppa loss när du ser att fåglarna landa. Kom ihåg att öppna fönstret så att du får extra tydliga och klara bilder eftersom du slipper reflektioner och ett glas mellan dig och motivet, som kan ge suddiga bilder.

Använd gärna ett objektiv som har lite zoom så du kommer riktigt nära motivet. En relativt snabb kamera hjälper också till om du har ett fågelbad. Då kan du exempelvis frysa en fågel som skakar sina fjädrar, med vattendroppar som flyger åt alla håll.

Detaljer och texturer

En trädgård är ofta full av små detaljer som kan användas som fotomotiv. Kanske har du en gammal skottkärra eller en rustik vattenkanna? Utmärkta motiv i trädgårdsmiljön. Du kan garanterat hitta nya detaljer genom att se dig omkring i trädgården. När du letar efter motiv aktivt är det förvånande hur många motiv som kan dyka upp.

Texturer finns överallt och i en trädgård finns det ofta flera olika möjligheter att ta abstrakta bilder. Närbilder av en buske med fina löv, trädstrukturen i ett staket och plommonträdets bark. Ta en runda med dina "fotoögon" och leta efter texturer. Ta inte bilder på allt på en gång, utan se dig omkring lite först. Då får du ett mer medvetet förhållande till alla olika motiv och kan se saker från lite fler vinklar.

Olika tider på dagen

Allt handlar om ljus när man tar bilder, och det märker man extra väl när man fotograferar vid olika tider på dygnet. Samma blomma ser helt annorlunda ut om man tar bilder på den i eftermiddags/kvällsljus jämfört med mitt på dagen med solen högt på himlen. Då är det en stor fördel när motiven finns i din egen trädgård, så att det är lätt att gå ut flera gånger på en och samma dag och du slipper "jaga ljuset". Ta den tid du behöver och experimentera.

Du behöver inte begränsa dig till naturligt ljus från solen. När solen är borta är det bara att använda ljusslingor, ficklampor, lyktor eller andra ljuskällor som du kan skapa riktigt intressanta bilder med. Testa att att ljussätta ett par tulpaner med färgade LED-ljus i samma färg som blommorna eller varför inte bara slänga in en ljusslinga med små LED-lampor i rabatten? Eller kanske vill du till och med testa att måla motivet med lång slutartid och en ficklampa?

Har du ingen egen trädgård?

Bor du i lägenhet och saknar egen trädgård? Inga problem. De kan säkert hitta en fin park med många olika fotomotiv. Du kan även besöka en kolonilott eller blomsterodling i närheten. Kolonilotter är ofta helt fantastiska när det gäller blommor och växter, och man kan ta många fina bilder när man passerar dem. Om man ber någon som pysslar med sina växter på sin kolonilott att få komma in för att fotografera den fina trädgården, får man oftast ja. Kom ihåg att dela bilderna med trädgårdsägaren i efterhand, det blir de garanterat glada för. Det gäller såklart även om du är lite modigare och ringer på hos någon som har en superfin trädgård du går förbi.

Om du bor i en stad som har en stor botanisk trädgård kan du ägna en hel dag åt fotografering utan att bli uttråkad. Där finns det många vackra och ovanliga växter och blommor som är värda att föreviga.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Få 20% på CEWE FOTOBOK och förstoringar*
  • Unik välkomstförmån
  • Kreativa idéer och tips
  • Få ännu mer inspiration
* Du får värdekoderna när du har anmält dig till nyhetsbrevet. Koderna gäller för din första beställning av CEWE FOTOBOK och förstoringar. Genom att registrera dig godkänner du vår dataskyddspolicy, som du hittar längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länken i nyhetsbrevet.
Tack så mycket :)
Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!
Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.