Kundservice
08-525 031 90

Fototips: Kom igång med makrofotografering

"Att fotografera makro är som att röra sig ner i en hemlig värld - fjärilarnas, skalbaggarnas och vattendropparnas värld. Det krävs att man är villig att krypa ner på marken och se på saker med nya ögon, och att kunna se detaljer och skönhet även i ett torrt blad ”, säger fotograf Mette Risager om makrofotografering.

Om du också har en fotograf inom dig, är våren det perfekta tillfället att komma igång med närbildsfotografering. I den här artikeln får du Mette Risagers bästa tips för makrofotografering, och längst ner i artikeln får du tre idéer på vad du kan använda dina nytagna bilder till.

Använd rätt utrustning

Fotografera med din mobilkamera Mobiltelefonens kamera är ofta nära till hands, oavsett var du befinner dig. Moderna smartphones har ofta riktigt bra närgräns, och ett speciellt makroläge, så att du kan komma nära detaljerna i naturen utan extra tillbehör. Och om du vill komma ännu närmre dina motiv, finns det prisvärda små närbildslinser som man kan fästa på mobilen. En del av de senaste smartphonemodellerna har till och med inbyggda makroobjektiv som möjliggör extrema närbilder.

Systemkameran ger fler möjligheter Om du har tillgång till en systemkamera, så ökar möjligheterna att styra resultatet. För makrofotografering är det viktigt att du har ett ljusstarkt objektiv med bra närgräns. Det bästa är om du har ett objektiv anpassat för makrofotografering - ett makroobjektiv. Ju längre brännvidd, desto längre ifrån ditt motiv kan du stå, men ändå uppnå samma förstoringsgrad.

Prova och experimentera

Med makrofotografering kan du snabbt fastna i att ställa in slutartid, bländarvärde och ISO-tal. Bländaren är troligen det viktigaste verktyget, eftersom den tydligt avgör hur mycket av ditt motiv som hamnar i skärpa. Här får du prova dig fram genom att experimentera med olika bländarvärden för att hitta rätt balans mellan ljus, slutartid och skärpedjup.

Mette rekommenderar att använda ett av de manuella lägen som tillåter att du styr över bländarvärde och slutartid, om din kamera har det, och att experimentera mycket.

Lek med bakgrunden

Det är viktigt att du tänker på bakgrunden, eftersom den kan hjälpa till att göra en bild mer spännande. Vid makrofotografering blir bakgrunden ofta väldigt suddig på grund av det korta skärpedjupet, och då kan bakgrunden förvandlas till färgytor som du kan leka med, beroende på hur du placerar dig i förhållande till motivet.

Mette föredrar att fotografera makro utan stativ eftersom det hindrar henne från att komma ner riktigt lågt för att fånga de riktigt spännande motiven. Men som hon påpekar är det en fråga om tycke och smak, och du måste prova dig fram.

Dekorera väggarna med dina egna bilder

När du väl har blivit en mästare på makrofotografering måste dina vackra bilder naturligtvis visas upp. Här har vi samlat tre idéer på hur du enkelt kan dekorera hemmets väggar med bilder.

1. Väggbilder: Hur visar du bäst upp dina bilder? Stora väggbilder av olika material hjälper dig att ge dina bilder den uppmärksamhet de är värda.

2. Flerdelad väggdekoration: En annorlunda idé är att visa upp dina bilder som en flerdelad väggdekration. Det är ett kreativt sätt att skapa väggkonst på, och den kommer garanterat att imponera!

3. Fotovägg: Har du tagit många bilder och har svårt att välja ut vilken bild du vill ha upp på väggen, kan det vara en smart idé att skapa en fotovägg, exempelvis med bilder på canvas.