Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Giraffer och tigrar med Arnfinn Johansen

Arnfinn Johansens norska ögonblicksbild ”Giraffer” valdes till månadens bild i CEWE Photo Award för Skandinavien i december. Bilden valdes ut bland cirka 1.800 skandinaviska bidrag, och här kan du läsa mer om historien bakom bilden och om fotografen själv.
Bilden visar tre giraffer, men eftersom den ena står precis bakom den andra ser det ut som två djur med tre huvuden! Foto: Arnfinn Johansen

Kan du presentera dig själv och berätta lite om din relation till fotografering?

-Jag är en semiprofessionell naturfotograf som bor i Lillehammer. Hela världen är mitt arbetsfält, men under de senaste åren har jag fokuserat på Svalbard och Kenya.

År 2017 grundade Johansen Oltepesi Tented Safari Camp tillsammans med John Siololo. Det är ett safaricamp i Maasai Mara i Kenya, som specialiserar sig på naturfotografering.

-Jag är fotoguide för Oltepesi, men också för Africa Geographic och Zoom Fotoresor. Jag är också medlem i Norske Naturfotografer.

Fotograf Arnfinn Johansen © Aman Sohi

Tävla och bidra till en god gärning

Delta med dina bilder i CEWE Photo Award senast den 31 maj 2025. CEWE donerar 10 eurocent per deltagande bild till SOS Barnbyar.

Kan du berätta lite om historien bakom den vinnande bilden?

-Vi arbetar mycket med silhuetter i Maasai Mara, och guiderna i Oltepesi är särskilt bra på att hitta lämpliga platser och situationer för detta. Ljuset strax före soluppgången eller strax efter solnedgången är väldigt fint. Vi fotograferar mycket från ett lågt perspektiv. Under den här fotograferingen ligger jag på marken och fotograferar genom gräset. Det låga perspektivet ger en extra dimension, och det suddiga gräset i kanten av bilden ger också en fin balans i kompositionen.

Vi måste bara fråga... Var det en lyckoträff eller visste du att du hade fångat det här ögonblicket?

-Det var en lyckträff! -De tre girafferna slogs. Sedan kastade de runt sina huvuden och slog varandra på halsen. Men det här var nog mer en lek, det verkade inte helt allvarligt. I sådana här situationer fotograferar jag mer eller mindre kontinuerligt, eftersom det är svårt att förutse vad som kommer att hända förrän det är för sent. Men det var en lyckträff att jag fick just den här bilden där den ena giraffen är exakt gömd bakom den andra samtidigt som poserna på alla tre är så rätt.

Själva slagsmålet varade i ett par minuter, men Johansen säger att han fotograferade dem i en halvtimme den morgonen.

Kan du berätta om din bästa upplevelse som fotograf?

-Jag har varit i Indien tio gånger. Men det var inte förrän på min senaste resa som jag lyckades ta den bild som jag hade försökt ta i många år. Jag har en hel del bilder på bengaliska tigrar, men inte från ett extremt lågt perspektiv. Målet har varit en tigerbild tagen med kameran nere på marken. Jag har därför skapat en kamerarigg för den här typen av fotografering, eftersom det är omöjligt att lämna safarifordonet när man arbetar med tigrar, som är mycket oförutsägbara och extremt farliga. Tekniskt sett har lösningen inneburit en hel del trial and error. Dessutom är bra fotosituationer med tigrar sällsynta, vilket sammantaget har gjort det svårt.

På sin tionde resa till Indien fick Johansen äntligen sin drömbild - en bengalisk tiger fotograferad från lägsta möjliga perspektiv. Arnfinn Johansen

På sin senaste resa till Indien fick Johansen dock det perfekta tillfället: De var det enda safarifordonet i ett område i Bandhavgarh, de hade stannat bilen och ljuset var perfekt - då kom en tiger ut ur skogen. Johansen sänkte försiktigt ner kamerariggen på marken, medan det självsäkra djuret styrde rakt mot honom.

-Jag började omedelbart att fotografera, och via den externa monitorn och fjärrkontrollerna på riggen kunde jag styra kameran och se hur kamerans ögonfokus fungerade. Lyckligtvis fungerade tekniken och jag fotograferade kontinuerligt, hängande i den öppna jeepen med riggen och kameran på marken.

Det var ett drömmotiv!

-Jag använde ett 200 mm-objektiv och till slut fyllde tigern hela sökaren! Den var mindre än tio meter bort och visade fortfarande inga tecken på att stanna! Då fick min guide nog, och eftersom vi inte ville ta några risker körde vi iväg. Efter en kort stund försvann även tigern in i djungeln. Det var en fantastisk naturupplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Dessutom var det väldigt tillfredsställande att äntligen lyckas med det planerade fotot! Jag vill passa på att tacka TigerTracker för att de organiserade resan och inte minst för att de tillhandahöll riktigt bra guider!

Vad är ditt bästa tips till en nybörjare?

-Jag kan ge många råd, och det första rådet är att arbeta i projekt. Hitta en smal nisch och arbeta under lång tid, planerat och målinriktat. Lär dig arterna, lär dig området och fråga lokalbefolkningen!

-För det andra är det viktigt att titta på andras bilder. Det du funderar på har förmodligen gjorts förut - och mycket bättre än du tror! Så lär dig av andra fotografer, men kopiera dem inte. Hitta i stället ditt eget uttryck!

-Och sist men inte minst: Bli inte nöjd på en gång! Många bilder präglas av en bra idé, men är inte helt färdiga. Ha tålamod och ge inte upp. Bra bilder kräver hårt arbete över tid. Det kan ta dagar, månader eller år innan du lyckas!

Vad gör du med dina bilder?

-Jag använder mina bilder till fototävlingar, utställningar, föreläsningar, artiklar, försäljning av tryck, kalendrar etc och leverans till böcker/tidskrifter/tidningar. Jag använder dem också i regi av Oltepesi Tented Safari Camp, och professionella fotografer och agenter lånar mina bilder för att marknadsföra sina kundresor till lägret. Dessutom använder jag bilderna aktivt i olika miljöskyddsprojekt. Detta sker genom samarbeten med Remembering Wildlife i Storbritannien och Vital Impacts i USA, eller genom initiativ som Oltepesi stöder, till exempel Right To Sight. Detta gör fotograferingen extra meningsfull och hjälper till att bevara det man jobbar med.

Som skandinavisk månadsvinnare av CEWE Photo Award vinner Arnfinn Johansen ett presentkort på 1.500 kronor på fotoprodukter från CEWE.

Vad tror du att du kommer att göra med priset från CEWE?

-Priset kommer antagligen användas till tryck. Framför allt tror jag att kvaliteten på aluminiumplatta kommer att bli väldigt bra.

Grattis än en gång till månadens vinnare och tack för intervjun!

Se mer av Arnfinn Johansens arbete här:

Kanske är du också intresserad av detta?

Välkomstförmån

Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på din första order
  • Kreativa tips och inspiration
  • Fototips och spännande produktnyheter
  • Roliga fototävlingar

Passa på att använda erbjudandet för att skapa vackra och personliga presenter - snabbt och smidigt!

Du får värdekoden när du har registrerat dig för nyhetsbrevet. Koden kan användas på hela din första beställning av bildprodukter, men inte flera gånger. Koden kan inte användas på våra CEWE Fotostationer eller expressbilder. Grundpris och eventuellt porto tillkommer. Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy, som du kan läsa längst ner på sidan. Du kan när som helst avregistrera dig via länk i nyhetsbrevet.

Tack så mycket :)

Bekräfta din prenumeration i e-posten vi har skickat till dig*

Av säkerhetsskäl får du inom kort ett bekräftelsemeddelande på e-post. Du aktiverar din registrering genom att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Ursäkta!

Det uppstod tyvärr ett fel!

Det gick tyvärr inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev, försök igen senare.