Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Landskapsbilder

Utnyttja dina vackra landskapsbilder

landskapsbilder

Har du tagit några riktigt fina landskapsbilder? Eller drömmer du om att göra det? Här på sidan kan du få inspiration till att utnyttja vackra bilder på landskap till väggbilder i ditt hem. Eller så kan du få ett par tips för att ta några nya, snygga naturfoton om du ännu inte lyckats med pangbilderna.

När du valt ut din vackraste landskapsbild kan du här hos CEWE välja din favoritstil när bilden ska framkallas. Möjligheterna sträcker sig över format, stil och material:

• Vanlig fotoframkallning i ditt önskade format. • Fotoförstoringar på fotopapper. • Stora, vackra posters. • Foto på canvas – om du helt vill undgå reflektioner.

Hur tar man bra landskapsbilder?

Proportionerna är viktiga, men det är självklart även en fråga om smak. Om du tar en landskapsbild med berg på avstånd kan det vara snyggt att ha bergen nedtill på bilden och ett stort parti himmel (förhoppningsvis blå) med på bilden. För mycket jord i förgrunden ger inte samma snygga perspektiv.

De vackraste bilderna av landskap tar du oftast i solsken. Ett undantag kan dock vara om det är mycket himmel på bilden med spännande molnformationer. Exempelvis kan det ge en spännande, dramatisk effekt om molnen drar ihop sig till oväder i horisonten – kanske ute över havet eller mellan bergen.

Om du tar bilder i skarpt solsken ska du naturligtvis vara uppmärksam på kamerans vinkel i förhållande till ljuset. Om du inte vill uppnå intressanta effekter med motljus är det bäst att ha solen i ryggen eller snett från sidan.

En bra landskapsbild har ett element i förgrunden

Vill du undvika att dina landskapsbilder blir tråkiga? Då ska du tänka över kompositionen med förgrunden, mellangrunden och bakgrunden. Ha en stor sten, ett träd, en buske eller annan växt i förgrunden så skapar du en kontrast till landskapet i mellan- och bakgrunden. I mellangrunden kan det till exempel finnas en mark, en bergssluttning eller backe, en flod, en sjö eller något annat. Bakgrunden är typiskt en vacker himmel i horisonten eller en bergskedja i fjärran.

Om du tar bilder på mycket storartade landskap, till exempel klippavsatser och djupa klyftor, ger det en snygg effekt att ha människor med på bilden. Det ger nämligen intryck av storleksförhållandet och hur liten människan är i förhållande till naturen.

Använd panoramafunktionen på din mobil

Om du tar bilder med din mobil kan du använda panoramafunktionen. Denna funktion är perfekt till havslandskap då du gärna vill ha med kusten på vardera sidan och horisonten i mitten – om du ska föreviga en regnbåge eller en solnedgång. Detta fungerar också om du är ute och vandrar i vackra berg på semestern. Tar du en landskapsbild i allmänt format kommer du typiskt att få med en enkel bergstopp på bilden och hela den storartade känslan går förlorad. Vrid istället mobilen 180 grader och fånga hela upplevelsen av bergstopparna och bergssluttningarna med ljus och skugga.

Du kan låta trycka dina naturbilder i panoramaformat på fotocanvas, fotopapper eller ett tredje material som du väljer själv.

Skapa en fotobok med landskapsbilder

Det finns också andra sätt att använda dina vackra landskapsbilder än att hänga dem på väggen. Du kan samla dem i en CEWE FOTOBOK.

Gör din egen fotobok i ett av de stora formaten XL eller XXL Panorama och sätt in dina vackra foton. Låt dem fylla en hel eller båda sidorna så att de verkligen kommer till sin rätt. Om du väljer fotopapper och lay-flat-rygg undviker du att sidorna böjer in sig mot bindningen. Då får du en långsträckt bild och du kan låta boken stå uppslagen i bokhyllan. Om du bläddrar och byter sida emellanåt har du din egen lilla omväxlande fotoutställning.