Vem ska du glädja med en fotokalender?

En fotokalender är den perfekta och finaste överblicken över aktiviteter och arrangemang och allt annat du ska komma ihåg. Vi behöver alla skriva ner saker och ting, några gör det i kalendern på deras telefon, andra i deras spiralkalender och några vill gärna ha en vacker väggkalender som hänger ett centralt ställe i hemmet. Kalendern är en perfekt presentidé om det är födelsedagar runt hörnet, eller om du bara har lust att skämma bort en du tycker om med en läcker fotoprodukt som inte bara pyntar i hemmet utan också är väldigt användbar. Här ger vi dig ett par idéer till vem som skulle vilja ha en fin fotokalender med dina bästa bilder.  

Vem skulle vilja ha en kalender?

Alla använder vi kalendrar! Både unga och äldre behöver skriva ner allt det man ska komma ihåg. Vissa saker sparas på diverse intranet på skolor och arbetsplatser, men en personlig kalender med egna avtal, vänner och familjemedlemmars födelsedagar samt lunch med vännerna från skolan eller yoga med syster, skulle de flesta av oss inte vilja vara utan.

En fotokalender är en perfekt presentidé. Se här vem vi föreslår som de, förhoppningsvis, glada mottagarna:

  • Mor-/farföräldrarna. Kanske bor de inte i närheten och kan inte bara svänga förbi på en kopp kaffe och en liten pratstund. Men de vill ju ändå kunna hänga med. Gör en stor, läcker kalender med fina bilder av barn och barnbarn. Så har de en bra överblick över hela månaden i taget (eller vecka, vad du nu väljer), och du kan lugnt veta att det är koll på läkartider, möten med Seniorklubben och mor-/farföräldrardag på förskolan. Samtidigt gör du dina föräldrar eller svärföräldrar glada med nya bilder varje månad/vecka.
  • En grupp vänner. Har ni en grupp vänner ni möter på midsommar, som ni har varit på semester med och som ni bara tycker om att vara tillsammans med? Då har ni säkert också några bra bilder av er och dem tillsammans. Gör en snygg kalender till dem med stämningsfulla bilder av god samvaro med goda vänner.
  • Dina barn. De flesta barn vill gärna följa med i vad som kommer hända. Om de har en bra, överskådlig kalender med deras egna aktiviteter och arrangemang skrivna i, hjälper de dem att bli mer självständiga, i och med att de själva kan hitta informationen de behöver. Annars vet vi ju vad de gör, de frågar nämligen dig. Så om du gärna vill slippa svara på när det är fotboll, hur många dagar det är kvar till julafton och när Fido har födelsedag, så är det bara att komma igång med att göra en barnkalender. Om barnen inte kan läsa ännu, stöttas informationen ju så fint med bilderna du har satt in.
  • Dig själv! Hela familjens planning manager behöver väl också överblick? Och eftersom du säkert ska titta på den flera gånger om dagen kunde det ju vara riktigt härligt med en snygg en, eller hur? Så leta fram dina favoritbilder. Det finns nog några med familjen. Kanske har du också några fina landskapsbilder eller trädgårdsbilder liggande på telefonen eller datorn som förtjänar en bättre plats.
  • Du kan också slå flera flugor med en smäll och göra en familjekalender. Gör en kolumn till dig, en till din partner, en till William och en till Laura. Häng upp den på en välvald plats, där de inte kan undgå att se den (till exempel i närheten av kylen). Då kan varje familjemedlem själv ta reda på avtal, plikter osv.

En fotokalender är ett perfekt redskap till barnet med speciella behov

Har du ett barn med speciella behov? En hemgjord kalender är för många barn med till exempel överblickssvårigheter eller andra behov, ett oumbärligt redskap. Kalendern ger barnen en bra, visuell överblick över dagen, veckan eller månaden, och det skapar i många tillfällen trygghet och ro i de små hjärnorna.

Tänk på vilka bilder mottagaren tycker om att titta på

Oavsett vem du gör fotokalendern till ska den vara så vacker att de gärna vill ha den hängande på väggen. Så ha mottagarens stil i tankarna när du gör kalendern och väljer bilderna som ska vara på. Tycker de bäst om stiliga och stringenta bilder, eller skulle ett sammanplock av semesterbilder, foton av barnen och roliga, långa kvällar med cocktails och tapas falla dem i smaken?

Om det är möjligt, så se så långt som möjligt till att dina bilder passar till månaderna, alltså motivet ska passa till årstiden. Det säger sig själv att julbilderna ska vara i december månad, men kom också ihåg att se till att bilderna från stranden och trädgården i somras placeras på sommarmånaderna. 

En fotokalender eller en elektronisk kalender?

Det blir allt mer populärt att ha en elektronisk kalender. Fler och fler använder kalendern på deras telefoner, och de unga använder deras elektroniska möjligheter som skolan ger dem. Men en god gammeldags väggkalender eller en klassisk bordskalender som står framme på skrivbordet funkar alltid!