Välj det rätta fotopapperet till din fotobok

Har du också tänkt över vad skillnaden egentligen är på de olika papperstyperna du kan välja att trycka din fotobok på? Är det bara en minimal skillnad, som bara verkligen engagerade fotoentusiaster kan se, eller gör det faktiskt en skillnad för din fotoboks totala intryck, om den är tryckt på den ena eller den andra fotopapperstypen? Läs med i detta blogginlägg där vi beskriver fördelarna och de olika karakteristika vid varje papperstyp vi erbjuder. När du har lite bakgrundskunskap, kan du bättre själv bedöma vilken papperstyp som är bäst till just din fotobok.

Standardpapper, högglans eller matt? Här är skillnaderna

Här ger vi dig en kort genomgång av de 6 papperstyperna vi erbjuder att trycka din fotobok på:

digitaltryck standard
  • Digitaltryck standard: Vill du gärna rida på den säkra hästen, är det denna papperstypen du ska välja. Jättebra kvalitet och vackra färger. Dessutom har den fördelen att denna papperstypen kan användas till alla våra fotoböcker och inbindningar.
digitaltryck blankt
  • Digitaltryck högglans: Här kommer färgerna verkligen i spel, eftersom sidorna är efterbehandlade med en slags högglanslack. Så har du gjort en fotobok med till exempel landskapsbilder eller färgstrålande foton från en spännande semester, så passar denna papperstyp särskilt bra till att få fram det bästa i dina bilder.
digitaltryck matt
  • Digitaltryck matt: Spännande och vackert val till sidorna i din fotobok. Fotoboken får en exklusiv touch när man bläddrar i den, och färgerna ser mjuka och läckra ut. Ska du till exempel göra en fotobok med alla dina vackra bröllopsbilder eller en bok med bilder från en annan särskilt stämningsfull händelse, är detta matta pappret ett lite annorlunda men mycket läckert och iögonfallande val.
blankt fotopapper
  • Blankt fotopapper: Vill du få mycket för pengarna på färgerna så är det denna typen du ska välja. Här får du högsta möjliga ljusintensitet och strålande klara färger.
matt fotopapper
  • Fotopapper matt: Har du många detaljer med på dina bilder, och vill du gärna ha bilder som verkligen har djup? Välj då denna papperstypen, som ger färgrika bilder den uppmärksamheten de förtjänar.
premiummatt fotopapper
  • Exklusiv matt: Ännu mer matt! Här finns inga reflektioner i dina bilder och återigen är det djupet och detaljerna i dina foton som hamnar i fokus.

Så kort sagt: Det blanka pappret i fotoböckerna ger liv och en helt speciell glans, som närmast får dina bilder att stråla, och matta varianter ger djup och sätter detaljerna i fokus.

Vilken papperstyp ska du välja till din fotobok?

Traditionellt sett använder vi ofta blanka och strålande bilder när vi gör fotoprodukter och när vi ska framkalla bilder. Det är liksom den klassiska looken i en fotobok eller i ett traditionellt fotoalbum, att färgerna ska vara skarpa och strålande.

Men de lite nyare och kanske lite mer moderna matta varianterna av fotopapper är också på gång att bli stort i fotovärlden, och många av våra kunder har fått upp ögonen för de läckra och eleganta, matta bilderna.

Vad tycker du bäst om? Kom ihåg att det ju inte finns några fasta regler när det kommer till att designa din egen fotobok. Du ska välja den layout och design som du tycker bäst om, precis som du ska bygga upp din fotobok som du vill och sätta in de bilder du tycker förtjänar en fotobok. Svårare än så är det inte, för det är din fotobok, och du och dina närmaste som ska titta i den om och om igen.

Mycket nöje!