Our World is beautiful: Månadens seger kom genom att titta upp

Jens Sieckmann framhävd i kategorin Arkitektur
Our World is beautiful: Månadens seger kom genom att titta upp

En tur genom Rotterdam med fotoutrustningen i handen och med den moderna arkitekturen i blicken: Jens Sieckmann letade mycket målinriktat efter januaris vinnarbild i fototävlingenOurworld is beautiful 2016/2017. Han fångade Kub-husen med sin kamera – nu har den 40-åriga softwareutvecklaren blivit korad som vinnare i kategorin arkitektur.

JensSieckmann, kommer du ihåg ögonblicket du tog bilden?
Ja – de flesta människorna gick antingen bara förbi mig eller tittade lite märkligt på mig, när jag halvvägs upp för trappan satte ner mitt stativ och riktade kameran mot himlen. Bara en fransk turist utbröt ”Åh, jag vet vad det är han vill”. Hon hade upptäckt mitt motiv. ,

Vad betyder bilden för dig?
För mig är bilden på sitt vis identiteten för staden Rotterdam: ovanlig arkitektur, idéer, nytänk, att prova något helt annat. Kub-husen representerar allt!

Vad tycker du speciellt mycket om med din bild?
Symmetrin, färgkontrasterna mellan primärfärgerna gul och blå och kontrasten mellan statisk arkitektur och en dynamisk himmel.

Hur började du med fotografering?
Min far gav mig sin gamla analoga spegelreflexkamera. De manuella inställningsmöjligheterna och det medvetna användandet av allt från oskärpa till att fokusera skarpt på motivet väckte mitt intresse. Övergången till det digitala (…) gav mycket mer frihet. Att prova på – det vill säga: att trycka på utlösaren massor av gånger – kostar inte mer pengar.

Vad betyder fotografering för dig? Och var har tills nu varit dina fem härligaste fotografiska ögonblick?
För mig är fotografering en passion som kombinerar teknik med konst. Det är dock först vid efterbearbetningen på datorn som man på riktigt kan verkliggöra sin vision.

”Det är viktigt att ta sig tiden (…) Ingen hittar den perfekta bilden med detsamma.. Jens Sieckmann”

Mina fem härligaste fotografiska ögonblick är:

  • Mångfaldigheten i färger i Andernas högland i Bolivia med röda sjöar, bruna berg, vitt salt och blå himmel
  • Soluppgången över risterrasserna i södra Kina
  • Magin i Hallerbos, skogen i Halle vid Bruxelles, med sin matta av violetta hyacinter och friska, gröna bokträd
  • Spegelbilderna i den moderna skyskrap-arkitekturen id handelsdistriktet La Défense i Paris
  • Soluppgången vid Madeiras norra kust i 1,5 meter höga vågor

Vilka tips har du till nybörjare som gärna vill börja fotografera?
Det är viktigt att ta sig tid när man ska ta bilder från olika perspektiv och lära sig komposition. Ingen hittar den perfekta bilden med detsamma. Dessutom ska man lära känna sin egen kamera väl och känna till dess funktioner. Därmed undviker man frustration och sparar tid.

Det är roligt att ta bilder själv – men i en grupp kan man lära sig väldigt mycket. Här kan man få tekniska och kompositoriska tips från vänner, tips till en vacker plats och mycket mer. Det är en bra idé att hitta likasinnade som kan ta bilder tillsammans med. Lokala fotoklubbar eller offentliga Fotowalks i större städer är bra utgångspunkter.

Men, det viktigaste kommer sist: Övning, övning, övning!

Ourworld is beautiful – så deltar du:

Vinnaren av Our World is beautiful får vårt CEWE Photo Award, en valfri resa och fotoutrustning för ett totalt värde av ca. 110.000 kr. Du kan läsa mer om fototävlingen och delta på vår hemsida för tävlingen.