När du gör en fotobok som årsbok – vad ska du ha med?

Har du haft ett spännande och händelserikt år? Eller har det bara varit lugnt och skönt, precis som du vill ha det? Om du har haft ett bra år med fina minnen, är det en jättebra idé att göra en personlig årsbok. Ta utgångspunkt i en CEWE FOTOBOK och designa och bygg upp den som du vill. Du har säkert massor av saker du vill ha med i din bok samt även en del bilder. Men det kan faktiskt vara lite svårt att bestämma sig för vilken struktur årsboken ska ha. Dessutom är det lite av ett arbete att välja vilka händelser och bilder som ska vara med. Här gäller begränsningarnas konst, och du kan här läsa våra goda råd till hur du strukturerar arbetet med din årsbok, vad du ska ha med, och hur du griper det bäst an.

Så väljer du vad som ska vara med i din årsbok

Den första frågan som dyker upp är säkert: ”Vad ska jag ha med i min årsbok?” och det finns det inte något entydigt svar på. Nu vet du det. Det som är viktigt är att de händelser som betyder något för dig och din familj kommer med. Då kan ni bevara de goda minnena. Så fråga dig själv vad som är viktigt för dig och familjen att komma ihåg. Vad har gjort ett intryck på dig under årets gång? Och inte minst; har du bilder av det? Om inte, är det ibland okej att fuska lite. Om det fattas en bild av något särskilt, har du kanske möjlighet att ta en nu.

Något som är viktigt att ha med i din fotobok är bilder av dem som har varit med till att prägla ditt år. Det är säkert först och främst familjen men också vänner, grannar och bekanta från när och fjärran som har betytt något.

Det är också en bra idé att skriva tid och plats vid bilderna.

Topp 3 över bra tumregler till din årsbok

  1. Den första regeln säger egentligen sig själv. Ändå är det många som glömmer det, så här kommer en liten, men viktig tumregel: Bygg upp din årsbok kronologiskt! Om du vill göra den månad för månad med små berättelser och bilder från alla årets månader, eller om du vill göra den med kapitel för varje händelse, är helt upp till dig.
  2. Gör en disposition för din fotobok: Sätt dig i soffan en stilla kväll och låt tankarna om det gångna året flyga. Vad har du och familjen haft för stora och små upplevelser, som du gärna vill ha med i boken? Kom ihåg att även småsaker betyder mycket! Magnus kanske har tappat sin första tand, eller var äppelträdet särskilt vackert i år, ska det kanske också ha en plats i boken.
  3. När du har hittat allt det du gärna vill ha med i din årsbok, så titta igenom dina bilder. Hitta passande bilder till de olika händelserna och skapa en mapp till dem på datorn.

Kom ihåg att en årsbok är din berättelse från året som gick. Det är en personlig berättelse med dina bästa bilder och små kommentarer, som kan göras så den blir precis som du vill ha den. I slutändan är det du som ska vara nöjd, så du gör självklart din fotobok efter dina egna önskemål.

Mycket nöje!