Fototips: Ta bilder som berättar en historia

Vi älskar alla en bra historia som underhåller oss, får oss att le och framkallar goda minnen och känslor. Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Och med lite övning och uppmärksamhet kan dina bilder berätta precis den historia som du önskar att förmedla. Ett extra plus är att du får en fantastisk övning i mindfulness när du bara är du och din kamera.

Vad får dig att trycka av?

Vilka situationer är det som får dig att ta fram kameran och föreviga det som händer? Det kan vara känslan av ro och skönhet när du ser det varma och gyllene kvällsljuset krypa ner i horisonten. Det kan vara en utsikt som får dig att tappa andan och får dig att inse hur liten du är i det stora hela. Det kan vara din lilla, stora tjej, som står på vattenskidor för första gången och som ger dig fjärilar i magen. Det kan vara myrornas ihärdiga arbete som fascinerar dig. Var uppmärksam på varför du tänker ”Detta måste jag fota”! När du vet vad som är viktigt i bilden, är det lättare att fokusera på vad dina bilder ska berätta.

Genomtänkta bilder – blir mer meningsfulla.

Efter ’vad’ kommer ’hur’

När du har kommit fram till vad som är viktigt i bilden, ska du fundera över hur du ska fotografera det för att föreviga stämningen. Det finns en rad kompositionsmetoder som du kan använda dig av.

  1. Perspektiv (tänk på vilken höjd du fotograferar i).
  2. Linjer (se linjerna i ditt motiv: mjuka linjer, hårda linjer, kurviga linjer).
  3. Färger förmedlar stämning (glada färger, varma färger, kalla färger, lugna färger).
  4. Ljuset som ändrar sig under dagen (mjukt ljus i ”den gyllene timmen” och skarpt ljus med hårda skuggor mitt på dagen).

Gå runt

”Om dina bilder inte är bra, är du inte tillräckligt nära”, sagde Robert Capa, en känd krigsfotograf. Rör dig runt i området. Titta upp, se ner, var kommer ljuset ifrån? Finns det en liten topp som du kan gå upp på för att ta en bild? Ett bra tips är att fotografera samma situation från olika vinklar och perspektiv.

  1. Totalbilden som visar omgivningarna.
  2. Porträttbilden, som t.ex. visar vem som var med på utflykten.
  3. Närbilden som visar detaljerna.

Bilder av samma situation från olika vinklar kan bli till ett riktigt fint fotokollage, men det kan även användas i ett fint uppslag i din fotobok.

Porträttet

Det är oftast lättare att få bra bilder av människor när de är avslappnade och naturliga. Var uppmärksam på när de situationerna uppstår. Ett porträtt blir bäst när det fångar något av personens personlighet. Barn är ofta naturliga och fria i deras kroppsspråk, vuxna blir genast lite mer tillgjorda när de upptäcker kameran.

Tips: När du tar bilder av en person blir poseringen snyggare om personen på bilden lägger mer vikt på det ena benet.