Allt du behöver till den stora festen

Julen är knappt över innan vi ser fram emot nästa stora arrangemang. De flesta av oss älskar ju att ha fest och vara tillsammans med vänner och familj, få något gott att äta och lite läckert vin och att festa och ha det trevligt. Om du har haft en stor fest förut, så vet du att det kräver en del planering för att få allt att gå smidigt. För att kunna ha överblick över arbetet är det viktigt med en bra to-do-lista, så du är säker på att du kommer ihåg allt. Det har vi hjälpt dig i gång med, se bara här:

Gör kort och inbjudningar

Ingen fest utan gäster! Därför är en inbjudan viktig. Oavsett om du förbereder en konfirmation, ditt bröllop eller bara en härlig dag med familjen, behöver du kort och inbjudningar. Du ska självklart göra en inbjudan som informerar om vem som är inbjuden, vad de är inbjuden till och var det föregår någonstans. Och eftersom de flesta av oss hänger upp inbjudningarna vi får på kylskåpet, kan du lika gärna göra mottagaren glad med en särskilt vacker inbjudan. Gör en där du använder din egen bild och själv bestämmer designen, utformningen, färgerna och fonten. Det är bara något speciellt med att få en så vacker och personlig inbjudan i stället för en standardvariant.

Om du är typen som gärna vill att hela festen gör ett bra och vackert helhetsintryck, kan det vara smart att göra både inbjudningarna, placeringskorten och eventuellt också menykort och tackkort i samma design. Det är stiligt och ger en riktigt fin borddukning. Allt detta kan du designa själv i vårt gratis program.

Mat och vin

Något vi uppskattar mycket när vi ska vara tillsammans med människor vi tycker om, är att vi ska ha något att äta. Så när du ska ha stor fest, ska du också sätta ihop en meny. Du kan få hjälp av en duktig kock, eller själv vara kreativ. Om du själv ska göra maten eller ha hjälp utifrån är nog en fråga om hur många gäster du har bjudit in, och vad anledningen är. Om du har bjudit in 20 personer till en informell familjemiddag, kan ni nog själva klara arbetet med maten och städningen efteråt. Om din äldsta ska konfirmeras, och det är en gästlista på 50 personer, är det nog en bra idé antingen att ha festen ett ställe där allt blir ordnat åt en, eller att du hyr hjälp till både matlagning, servering och städning. Annars får du säkert inte se ditt barn eller prata med dina gäster så mycket den dagen.

Roliga inslag och tal

Kom ihåg att göra plats i programmet åt att morbror Hans kan hålla sitt vanliga, långa tal eller att vännerna har ett par roliga inslag. Och välj eventuellt ut en toastmaster, som kan hjälpa med att planera när inslagen ska vara och gärna i samarbete med köket. Det skulle vara synd om morbror Hans slår på glaset just när den varma huvudrätten har satts på bordet. Vem som ska vara toastmaster kan du skriva i inbjudningen. Då kan gästerna själva vända sig till honom eller henne.

När allt är slut

Allt efter vilken sorts fest du har haft, ska du kanske skriva tackkort veckor efter festen brukar man skicka en liten hälsning till de som var med, där man säger tack för presenten, för uppmärksamheten och för det goda sällskapet.

Mycket nöje med att planera din fest och ha en riktigt trevlig fest!