6 enkla fototips för bättre midsommarbilder

Midsommarafton är en dag då vi tar en hel del bilder. Här är några enkla tips på hur du tar bättre midsommarbilder, som du sedan kan skapa personliga fotoprodukter av.

Även om midsommarfirandet blir lite annorlunda i år kan du fortfarande arrangera en liten fest hemma med goda vänner och familj. Naturligtvis kan man dekorera fint, äta god mat och glass, och ordna några roliga midsommarlekar i trädgården! Firandet skapar många fina minnen som är värda att bevara, så kom ihåg att ta bilder av både små och stora stunder. Allt från poserade bilder av familjen eller vännerna, till ögonblicksbilder av när något roligt händer, är mysiga att bevara för framtiden. Här kommer några enkla fototips som du kan använda under helgen.

Fototips för att ta ännu bättre midsommarbilder:

1. Torka av objektivet. Detta gäller särskilt när du använder din mobil. Här blir linsen ofta smutsig och fet vid mycket användning. Genom att göra ren linsen blir bilderna mycket tydligare och trevligare. En putsduk gör tricket!

2. Håll kameran stadig för att få skarpa bilder. Om du använder mobil är det oftast möjligt att använda volymknappen som avtryckare på de flesta smartphones.

3. Fånga detaljerna. Bilder av ett fint uppdukat bord, fyllda glas och härliga maträtter, och en hand som håller i en glass är fina detaljer som det vimlar av på midsommar. Kom ihåg att ta bilder av detta också. Dessa bilder skapar variation, och tillsammans med de mer vidvinkliga bilderna på hela familjen eller vännerna berättar de hela historien om årets midsommarfirande. De fungerar också som en visuell krydda och gör din fotobok eller fotoalbum ännu mer spännande.

4. Ta fina porträttbilder. Midsommar är en dag där många tar på sig finkläderna, så detta är en fantastisk möjlighet att ta riktigt fina porträttbilder. När vi tar porträttbilder vill vi ”rensa” bakgrunden genom att göra den suddig så att personen framträder lite extra. Med andra ord; vi vill skapa ett kort skärpedjup. Många kameror, och även vissa mobilkameror, har ett porträttläge som du kan använda. För större kontroll kan du också ställa in inställningarna själv. Ett lågt bländarvärde ger en suddig bakgrund. Förutom bländarvärdet är brännvidden också en viktig ingrediens. Ju längre brännvidd (indikerad i millimeter), eller mer inzoomat, desto mer suddig blir bakgrunden.

5. Var observant på ljuset.
 Se var ljuset kommer ifrån. Tänk på hur ljuset träffar ditt motiv. Strålande sol under midsommar är naturligtvis önskemålet för de flesta av oss, men det kan ofta ge hårda skuggor och starka kontraster. Om du har möjlighet att ta med dig den eller det du ska fotografera in i skuggan kommer det förmodligen att ge dig ett mer fördelaktigt ljus.
 
6. Ta många bilder från flera vinklar. Flytta runt personen eller objektet du fotograferar och ta flera bilder av samma motiv. Testa olika vinklar och kompositioner. Då ser du snabbt vad som fungerar bäst och ger allra bästa ljus och stämning.

Förstora din bästa bild från midsommarfirandet

Kom ihåg; Lämna inte alla fina minnen liggande i din telefon eller kamera. Förstora istället de bästa bilderna och dekorera ditt hem med din egen kreativa fotokonst. Det är svårt att inte vara glad när man är omgiven av sina bästa minnen!