Kundservice
08-525 031 90

En hund i fotoböcker: Tips från kvinnan bakom Luca The Sheltie

Veronica Gangstø har kontot Luca The Sheltie på Instagram. Där lägger hon ut vackra, fantastiska och roliga bilder av sin hund Luca. Vi och Lucas 72.000 andra Instagram-följare har fallit pladask för den fina Shetlands Sheepdogen och i detta blogginlägg har vi pratat med kvinnan bakom kontot. Hon har precis gjort en fotobok med bilder av Luca och här berättar hon för oss om hur hon gör sina fotoböcker. Veronica ger oss dessutom några bra tips på hur vi kan fota fina hundbilder. Läs vidare för att få tips och inspiration!

Foto: Veronica Gangstø

Hur bygger du upp dina fotoböcker?

– Jag bygger alltid upp mina fotoböcker i kronoligsk ordning. Det blir lättare att överblicka och att följa historien då. Särskilt för detta tillfälle då boken handlar om Lucas uppväxt. Det skulle bli väldigt rörigt om jag hade blandat valp- och vuxenbilder. Jag brukar också välja fotoböcker i liggande format – då kan jag utnyttja platsen bättre.

Foto: Veronica Gangstø

– Jag tycker det är viktigt att ge god plats för bilderna och köper hellre några extra sidor till fotoboken så att bilderna får plats, istället för att placera för många på en sida. Jag lägger in max 4 bilder på en sida, och placerar bara en bild på motsatt sida, för att ge balans i boken. Detta gör att det blir mer behagligt att bläddra igenom den.

Foto: Veronica Gangstø

– Personligen inte så förtjust i att dekorera fotoboken med filter, ramar och cliparts. Jag vill att bilderna ska tala för sig själva och få fullt fokus när man bläddrar igenom boken.

Hur brukar du designa framsidan?

– På framsidan brukar jag använda en bild som tydigt visar vad fotoboken innehåller och handlar om, och en titel. För detta tillfälle är titeln bara namnet på min hund: Luca. Antingen drar jag ut bilden över hela framsidan, eller så gör jag en stor ram och lägger in bilden i den.

Foto: Veronica Gangstø

Vad är det bästa med att göra fotoböcker?

– Det bästa med att göra fotoböcker är helt klart att se sina bilder i tryck och att dela alla minnen med familj och vänner. Det är mycket bättre att se bilder i en fotobok än på datorn eller mobilskärmen. Man förevigar ögonblick och minnen som flera generationer kan bevara.

Kom igång med din egen fotobok här

Veronicas bästa tips till dig som önskar att ta fina bilder av din fyrbenta vän:

  1. Ha tålamod och ha det kul!
  2. Pröva att vara kreativ med perspektiv, vinklar och synvinklar.
  3. Tänk på ljuset. Ljuset är din vän och kom ihåg att se på omgivningarna runt dig.
  4. Ha med dig en massa godis eller en leksak och belöna hunden med massa godis så att den gillar att vara modell.

Ta gärna en titt på Instagram-profilen @lucathesheltie för mer inspiration och fina hundbilder!