Bilder > Fotoframkallning > Tips till bra bilder

Ta fina bilder! Läs våra tips och idéer


Älskar du att ta bilder och är bra på att se en pangbild redan innan den är tagen? Bra bilder blir inte bara till av sig själva, ibland behövs lite hjälp på traven. Här kan du läsa mer om hur du tar bra bilder som du kan använda till fina fotoprodukter.

Det är nästan omöjligt att säga vad som är en bra bild. Det beror på betraktaren och vad du vill ha med på din bild. Men här kommer några tips och tricks som du gärna kan ha i bakhuvudet nästa gång du fotograferar. Vi har samlat de 10 bästa tipsen och här kan du läsa lite om vad du kan använda dina fina bilder till.


10 tips för att ta bra bilder


Du kan använda din smartphone eller digitalkamera. Om du tar analoga bilder ska du ha i åtanke att du inte bara kan knäppa av och sedan radera, utan att du ska spara lite på rullen.

  1. 1. Regel nummer ett är att ha koll på kamerans funktioner. Lär dig vilka möjligheter och begränsningar din kamera har. På detta sätt har du möjlighet att ändra inställningar efter behov.

  2. 2. Motivet i fokus. Vad är det viktigaste på bilden? Ta ställning till om det ska vara i mitten av bilden eller om bilden blir mer spännande och får mer liv om motivet är placerat lite mer åt ena sidan av bilden.

  3. 3. Precis som motivet är viktigt, är det även viktigt att titta på bakgrunden. Vad finns bakom det du vill fotografera? Kom ihåg att man gärna kan flytta på något eller arrangera på olika sätt om detta gör att bilden blir bättre.

  4. 4. Ta många bilder (detta gäller naturligtvis, som tidigare nämnt, inte om du har en analog kamera). Då kan du alltid sortera bland dem senare.

  5. 5. Ljuset kan hjälpa eller stjälpa en bild. Dagsljus är det bästa ljuset att fotografera i, och de två första timmarna efter soluppgången och de två sista innan solnedgången ger nästan optimala förhållanden. Var dock uppmärksam på hur mycket ljus som finns och hur det faller och eventuellt hur det reflekteras. Du kan även ta fina kvällsbilder, men var då uppmärksam på att du ska hålla kameran helt stilla eller använda ett stativ eftersom slutartiden är längre.

  6. 6. Prova dig fram! Istället för att bara klicka loss, tänk dig för när du tar bilder och var medveten om vad som kan ge en riktigt bra bild.

  7. 7. Ha även bildens ändamål i åtanke. Ska det bli ett vackert konstverk till väggen i vardagsrummet som du ska titta på i flera år? Eller tar du bilder till ett fotoalbum som inte bara ska se fint ut men som även ska visa realistiska vardagssituationer?

  8. 8. Hitta rätt perspektiv. Överväg om du ska gå närmare, sätta dig ner eller ta bilden från en annan vinkel.

  9. 9. Det finns dock situationer då du kan strunta i alla goda råd och tips om hur man tar bra bilder som du hört och läst. Och det är när en spontan situation bara bjuder in till att ta en bild. Då ska du glömma allt och bara knäppa loss!

  10. 10. Och sist men inte minst: Kom ihåg att det är din bild! Om du tycker att det är kul med bilder på barnen som lagar mat med mjöl och margarin över hela köket, då är det en bra bild för dig.

Att ta bra bilder handlar även om tillfällighet, att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Så ut och öva och lycka till!


Vad kan du använda dina bra bilder till?


Gör en svartvit bild till väggen av din egen pangbild. Det är en metod som kan ge fina och stämningsfulla effekter till varje bild. Eller gör en egen poster eller andra väggbilder med din egna foton.

Du kan även berätta dina historier med bilderna genom att göra en fotobok online. Här kan du välja olika format och designa fotoboken helt i din egen stil.

Alla våra fotoprodukter görs med vår kostnadsfria designsoftware.