Prenumerera på nyhetsbrevet och få 20% på CEWE FOTOBOK, förstoringar och fotokalender

Kontakta kundservice:
08-525 031 90

Personliga julkalendrar med tanke på miljön

Vårt utbud av julkalendrar med miljövänliga material är perfekta som presenter till nära och kära i jul. De är tillverkade med omtanke om miljön.

Med en överraskning bakom varje lucka - och ett "hjärta" gjort av potatis

Vi presenterar våra julkalendrar med biologiskt nedbrytbara innerdelar

Vår biologiskt nedbrytbara julkalenderbricka är det senaste steget i vårt mål att göra vår produktlinje miljömässigt hållbar. Den inre brickan är gjord av 100 % biologiskt nedbrytbara material med hjälp av Pulp Injection Molding-metoden. 70% av stärkelsen som används för att producera brickan kommer från potatis. Dessutom används 12% pappersfibrer och 18% vatten. Det gör att innerbrickan är mycket mer miljövänlig än sin föregångare i plast. Skyddsfilmen och chokladförpackningarna är fortfarande gjorda av plast för att upprätthålla livsmedelssäkerhet och färskhet. På CEWE ser vi den nya designen som ett viktigt steg på vår hållbarhetsresa. Vi granskar och optimerar ständigt vår design- och leveranskedja för att förbättra hållbarheten för alla våra produkter.

Denna julkalender är ett test för oss. Det vi lär oss kommer att vara en guide för hur vi kan göra vårt produktsortiment ännu mer resurseffektivt i framtiden.

Fenna Willers, hållbarhetschef på CEWE

Med tanke på miljön i jul

Vid produktionen är vi uppmärksamma på användningen av resursbesparande material: Därför använder vi endast FSC®-certifierat papper till ytterförpackningen av våra julkalendrar, som dessutom trycks med vattenbaserat bläck. Vi använder även grön el i alla våra produktionslaboratorier. Alla CEWE-produkter tillverkas på ett helt klimatneutralt sätt. Cirka 96 % av våra fraktförpackningar är wellpapp tillverkad av återvunnet material. Plast utgör därför mindre än 4 % av de material vi använder. Plast används främst för att skydda våra produkter från fukt under transport. Det gör att användningen av plast just nu inte helt kan undvikas, och det gäller särskilt livsmedelsförpackningar. CEWE forskar aktivt på hållbara alternativ för att ytterligare minska plastanvändningen i framtiden.

Vi vill undvika plastavfall och är stolta över att innerbrickan i vår julkalender nu produceras av organiska material.

Thomas Mehls, styrelseledamot CEWE

Sådan återvinner du din julkalender

Våra julkalendrar med miljövänlig innerdel och FSC®-certifierat papper för ytterdelen, har ett "hjärta" av potatis. Alla material som används för att göra innerbrickan är 100% organiska. Efter användning kan innerbrickan gå direkt till kompost eller slängas tillsammans med annat organiskt matavfall. Ytterförpackningen till din tomma julkalender kan sedan återvinnas som kartongavfall. Skyddsfilmen för kalendern och chokladförpackningen sorteras som övrigt avfall.

Vårt engagemang för hållbarhet

På CEWE har vi redan tagit många steg mot att skapa ett mer miljövänligt produktsortiment. Hållbarhet är en ständig process för oss – och den är långt ifrån över. Under tiden håller vi våra utsläpp till ett minimum. Vi använder förnybar energi, grön IT och, där det är möjligt arbetar vi med leverantörer nära våra produktionsanläggningar så att vi kan minska CO₂-utsläppen för transporter.

Svar på dina frågor

Innerbrickan, som tidigare var av plast, har ersatts av en miljövänlig formsprutad bricka av pappersfibrer och potatisstärkelse. Vi kan dock inte helt eliminera plast av livsmedelssäkerhetsskäl – plast är till för att skydda chokladen från fukt och för att hålla dem fräscha.

Marknaden för återanvändbara plastfilmer utvecklas fortfarande. Vi fortsätter att testa biologiskt nedbrytbara omslag och vi utvecklar just nu en återanvändbar inpackning som är både lufttätt och kompatibelt med våra befintliga maskiner.

Potatisen vi använder odlas speciellt för tillverkning av industriförpackningar. Den har en högre stärkelsehalt än konventionell potatis. Det kräver särskilt behandlade odlingsområden. De odlas i mark som inte är lämplig för odling av mat. Därför kan du vara säker på att inget utrymme eller resurser som annars skulle kunna användas till mat går till spillo.

Ja, förpackningen är certifierad på följande sätt –

  • Biobaserad (USDA, Vinçotte, BCC)
  • Biologiskt nedbrytbar / komposterbar (EN13432, ASTMD6868, TÜV Österrike)
  • 99 % återvunnet papper (UL)
  • ISEGA - säker för direktkontakt med livsmedel

Vi har ett nära samarbete med de certifieringsorganisationer som värderar sociala och ekologiska standarder för företag. Exempelvis så har Ferrero använt 100 % hållbart certifierad kakao sedan början av 2020. Under 2018 fick Ferrero Fairtrade-priset för sitt långsiktiga partnerskap med det kooperativa facket ECOOKIM och sitt engagemang för Fairtrade kakaoprogrammet. Sedan slutet av 2014 har Ferrero använt 100 % hållbart certifierad RSPO-palmolja. Mer information finns på ferrerocsr.com.

För närvarande tillverkas vår julkalender i och skickas från Tyskland, där vi har ett nära samarbete med vår partner Reinpapier.